Arkistosta: Tanssilattia, josta irtosi tikkuja jalkapohjiin, lukuisat häät ja Kari Salmelainen — Lukijat intoutuivat kertomaan Varsavuori-tarinoita ja muistelemaan hotellin loiston päiviä

Monet muistavat Varsavuoren yökerhon, joka oli auki senkin jälkeen, kun keskustan kapakat sulkivat ovensa. Hotellissa on tanssittu lukuisia häitä ja bongattu julkisuuden henkilöitä. Juttu on julkaistu Länsi-Savossa alun perin 13.4.2019.

Teuvo Karjalainen

Hotelli Varsavuori kuvattuna vuonna 1996.
Hotelli Varsavuori kuvattuna vuonna 1996.

Saimaan rannassa sijaitseva hotelli on selkeästi jäänyt vahvasti mikkeliläisten mieliin. Tällaisia muistoja lukijat kertovat legendaarisesta menomestasta.

Näin lukijat muistelevat Varsavuorta:

”Lämpimät muistot on tuosta naapurin komistuksesta! Lukuisia kuukausia tuli keikuttua sekä yökerhon että alakerran esiintymislavoilla 70- ja 80-luvuilla ennen Blomqvistin aikoja. Jopa useita kuukausia peräkkäin.”

Izumi Tateno soitti iltapäivämatineassa Sibeliuksen Kuusen. Ja tietysti paljon muutakin. Ikinä en unohda. Minulle ainoa oikea tulkinta.”

”Hääjuhlaa vietettiin Varsavuoressa 1979 heinäkuussa.”

”Ravustettiin Juvalla pikku poikina ja myytiin ravut hotelli Varsavuoreen. Saatiin vähän taskurahaa, eikä verottajakaan ahdistellut, muistaakseni.”

”Ainaskii yhdet "sukkatanssit", minkä jälkeen irroittelin partnerin jalasta tikkuja. Ei ollut parketti parhaassa kunnossa.”

”Meidän ysiluokan luokkasormukseen kaiverrettiin päivämäärä, jolloin tulisimme pitämään luokkakokouksen Varsavuoressa, olihan se 80-luvulla kuuluisa yökerho. Jäi luokkakokous tuolla pitämättä, kun se ei enää ollutkaan toiminnassa.”

”Kaupungin ravintoloitten sulkeuduttua tultiin kimppatakseilla Varsavuoreen, jaksettiin jonottaa iloisella mielellä ja lystiä oli, aamuneljään muistaakseni. Toisaalta vietimme siellä juhlallisia isovanhempien syntymäpäiviä valkoisten pöytäliinojen, hyvän ruuan ja upeitten maisemien kera.”

”Varsavuoressa käytiin lukioaikana tanssimassa. Siellä oli harvemmin Tyttölyseon opettajia, jotka olisivat käräyttäneet. Koulu olisi saattanut jäädä tähän suureen "syntiin"!”

”Siellä kerran ”laseja kilisteltiin” — hurmurilla oli silmälasit!”

Napakymppi-fanin onnenpäivä

Vesa Vuorela

Tänä päivänä hotelli Varsavuori odottaa ostajaansa. 
Tänä päivänä hotelli Varsavuori odottaa ostajaansa. 

Myös Länsi-Savon sivuilla julkaistuun kyselyyn tuli toistakymmentä vastausta.

”70-luvulla mentiin kavereiden kanssa veneellä Ritvalanrannasta Varsavuoreen. Rallikuskit yöpyivät siellä.Olisikohan ollut joku Norttiralli Juvan Kuosmalan teillä. Käytiin katselemassa ralliautot Varsavuoren pihalla illalla.”

”Olimme viettämässä isäni pikkuserkun häitä Varsavuoressa, joskus 70-80 lukujen taitteessa. Pihaterassilla istuskeltiin ja viereisessä pöydässä istui erään tunnetun iskelmälaulajan entinen avupuoliso, lyhyessä hameessaan. Isäni tuumasi, että sillähän on polvet kuin meidän Miinalla ja meidän Miina on lehmä. Onneksi kukaan ei kuullut tätä lausahdusta tai ei ainakaan reagoinut. No, ehkä nelikymppisen naisen polvet eivät olleet enää niin siloiset.”

”Häitä vietettiin kuutamolla noin vuonna 76.”

”Äitini Eeva Hämäläinen oli Varsavuoressa keittiömestarina. Välillä tuli käytyä lapsena keittiön ovella kurkkimassa. Mieleen ovat jääneet myös äidin kertomukset ulkomaisista tanssiorkestereista; puolalaisille ja muille itäeurooppalaisille rautaesiripun takaa piipahdus Mikkelissä taisi olla ihan kivaa.”

”Vanhempani kävivät siellä 80-luvun lopulla tansseissa ja joskus oli paikalla ollut itse Kari Salmelainen. Olivat sitten minulle pyytäneet nimmarin Salmelaiselta, kova Napakymppi-fani kun olin. Sittemmin kun koulutaipaleeni alkoi, muistan että hotelliin majoitettiin pakolaisia.”

”Matin aikaan Nuijamiehen Pörssistä ilmaisella taksilla Varsavuoreen. Pikkutakki narikasta Pastisen Reijolta tai Kortmanin Matilta ja menoksi..”

”Kyllä sitä lähdettiin Sulkavaltakin nuorena Mikkeliin ravintolaan tanssimaan. Ja sitten loppuillasta "Pekosen paariin" diskoon yökerhoon. Yhtenä lauantaina piti matkalla korjata Opel Kadetin laturia kolmesti. Fiiliksiä ei ollut perillä ja tyydyttiin huoltsikan kahviin.”

Juttu on julkaistu Länsi-Savossa alun perin 13.4.2019.