Juvan, Puumalan ja Sulkavan seurakuntien liitos törmäsi viime kesänä vastustukseen – Tuomiokapituli puuttui peliin ja määräsi jatkoselvityksen

Tuomiokapitulin mielestä seurakuntaelämän turvaamiseksi Puumalan ja Sulkavan seurakunnissa on vaikea nähdä muita keinoja kuin seurakuntaliitos.

Arja Reinikainen

Selvitysmies tekee jatkoselvityksen Juvan, Puumalan ja Sulkavan seurakuntajaon muuttamisesta. Kuvassa Juvan kirkko.
Selvitysmies tekee jatkoselvityksen Juvan, Puumalan ja Sulkavan seurakuntajaon muuttamisesta. Kuvassa Juvan kirkko.

Tuomiokapituli on määrännyt selvitysmiehen tutkimaan Juvan, Puumalan ja Sulkavan seurakuntajaon muutosta, Mikkelin hiippakunta tiedottaa.

Kyseessä on jatkoselvitys, sillä kyseiset seurakunnat päättivät jo loppuvuodesta 2019 selvittää yhteistyössä seurakuntajaon muuttamista. Kirkkovaltuustot käsittelivät selvitystä kesäkuussa 2020. Seurakuntaliitos tyssäsi tuolloin Juvan ja Puumalan seurakuntien vastustukseen.

Ainoastaan Sulkavan seurakunta kannatti liitosesitystä, ja sekin ehdollisena sille, että myös muut seurakunnat kannattavat liitosta. Näin ei kuitenkaan käynyt, joten tuomiokapituli näki parhaaksi puuttua asiaan määräämällä jatkoselvityksen.

Selvityksen ehdotus seurakuntajaon muutoksesta tehdään toukokuun loppuun mennessä. Selvityksessä otetaan huomioon Puumalan ja Sulkavan seurakuntien osalta myös muut vaihtoehdot kuin näiden kolmen seurakunnan liitos.

Tuomiokapituli puuttui peliin

Tuomiokapitulin mielestä seurakuntaelämän turvaamiseksi Puumalan ja Sulkavan seurakunnissa on vaikea nähdä muita keinoja kuin seurakuntaliitos. Taustalla on pitkään kestänyt jäsenmäärän väheneminen ja talouden kiristyminen.

Jo ensimmäisessä selvityksessä todetaan, että Puumalan ja Sulkavan seurakuntien taloustilanne on niin heikko, että pelkkä yhteistyön lisääminen ei riittäisi auttamaan niitä.

Samat ongelmat näkyvät tuomiokapitulin mukaan myös Juvan seurakunnassa, vaikka sillä ei olekaan välittömiä tarpeita liitokseen.

Tiedotteen mukaan tuomiokapitulin on arvioitava tilannetta koko kirkon työn näkökulmasta pidemmällä aikavälillä. Tämän vuoksi tuomiokapituli päätti jatkoselvityksestä ja määräsi selvitysmiehen hoitamaan asiaa.

Selvitysmiehenä toimii Kirkkopalvelujen kehittämiskonsultti Sami Lahtiluoma. Lahtiluoma teki myös ensimmäisen selvityksen seurakuntajaon muuttamisesta.