Mikkelin keskussairaalassa koronakeväänä tehty tutkimus: Sosiaalisten kontaktien välttäminen suojaa lasta viruksilta

Mikkelissä ja Kuopiossa tehty tutkimus osoittaa, että kevään poikkeustilan aikana lasten hengitystieinfektiot ja korvatulehdukset vähenivät merkittävästi.

Taru Hokkanen

Koronaepidemian aiheuttama poikkeustila tarjosi mahdollisuuden  tutkia sosiaalisen eristyksen vaikutusta lasten sairastumiseen influenssakaudella, kertoo lääkäri Ilari Kuitunen.
Koronaepidemian aiheuttama poikkeustila tarjosi mahdollisuuden tutkia sosiaalisen eristyksen vaikutusta lasten sairastumiseen influenssakaudella, kertoo lääkäri Ilari Kuitunen.

Tuore tutkimus osoittaa, että sosiaalisten kontaktien välttäminen vähentää lasten sairastumista välikorvatulehduksiin ja hengitystieinfektioihin.

Tutkimus tehtiin kevään 2020 koronakaranteenin aikana Mikkelin keskussairaalassa ja Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Tutkimusryhmän vetäjä on lastentautien professori Marja Renko Itä-Suomen yliopistosta. Tutkimusaloitteen teki mikkeliläistutkija ja lääkäri Ilari Kuitunen.

– Idea syntyi maaliskuussa, kun poikkeustila julistettiin. Aineistoa saimme Mikkelin ja Kuopion sairaaloiden päivystyskäynneistä. Lisäksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoi käyttöömme koko kevään tiedot lasten influenssoista ja rs-viruksista. Sitä kautta pystyimme osoittamaan, että influenssa- ja RSV-kaudet olivat selvästi aiempaa lyhyemmät, Kuitunen kertoo.

Mikkelissä ja Kuopiossa aineistoa kerättiin neljän viikon ajalta ennen poikkeustilan julistamista ja neljän viikon ajalta sen jälkeen. Tulokset ovat selkeät. Poikkeustilan aikana lasten päivystyskäynnit putosivat kolmannekseen. Osastohoitojen määrä puolittui.

– Siitähän se kertoo, että sosiaalisten kontaktien välttäminen selvästi vähentää infektioiden levittämistä, Kuitunen tulkitsee.

Pitää malttaa mielensä

Kyllä meitä kiinnostaa, miten virustaudit tänä syksynä leviävät. — Ilari Kuitunen

Alle vuoden ikäisten lasten hengitystieinfektiot ovat usein kaikkein hankalimpia ja sairastuminen johtaa herkästi sairaalahoitoon. Tutkimustulos tukee ajatusta, jonka mukaan vanhemmat voivat omalla käyttäytymisellään vaikuttaa lapsensa infektioriskiin.

Infektiotautien varoaika vaihtelee. Joissakin infektiotaudeissa tartuntariski poistuu vuorokausi lääkityksen aloittamisen jälkeen, tällä hetkellä nyrkkisääntönä on vuorokausi oireettomana.

– Toisaalta pitäisi osata malttaa mielensä, eikä viedä sairasta lasta päivähoitoon tai kouluun, Kuitunen huomauttaa.

Influenssakausi ja RS-virusepidemia loppuivat keväällä 2020 nopeasti poikkeustilan julistamisen jälkeen. Aiempiin vuosiin verrattuna influenssakauden kesto huipusta loppuun oli vain noin puolet eli kahdeksan viikkoa tavanomaisesta 13–20 viikosta.

Yhdelläkään tutkimusotantaan kuuluvista lapsista ei todettu koronavirusta.

– Tarkoitus on jatkaa tutkimusseurantaa katsomalla, miten koronaepidemia vaikuttaa sairastuvuuteen nyt syksyllä. Tällä hetkellä käsitys on se, että yhtä laajamittaiseen eristykseen kuin keväällä ei olla ryhtymässä. Kyllä meitä kiinnostaa, miten virustaudit tänä syksynä leviävät.

Tutkimuksesta on julkaistu artikkeli Pediatric Infectious Diseases Journal -lehdessä.