Autoilija ja kävelijä, nyt valppaana! Tiet ovat vaarallisen liukkaita Mikkelissä keskiviikkoaamuna, mutta päivän mittaan tilanne helpottaa

Huonosta ajo- ja jalankulkusäästä kärsitään aamulla lähes koko Suomessa.

Mari Koukkula

Pääteillä ajo-olosuhteet paranevat aamun edetessä, mutta hiljaisemmat tiet voivat pysyä liukkaina pidempään. Arkistokuva.
Pääteillä ajo-olosuhteet paranevat aamun edetessä, mutta hiljaisemmat tiet voivat pysyä liukkaina pidempään. Arkistokuva.

Mikkelissä herättiin keskiviikkona räntäsateiseen ja liukkaaseen aamuun. Ilmatieteen laitos varoittaa, että jäätävä tihkusade ja jään päälle kertyvä vesi nostavat onnettomuuksien ja liukastumisten riskiä paitsi Etelä-Savossa, myös esimerkiksi maan keskiosissa ja Lapissa.

Päivystävän meteorologin Paavo Korpelan mukaan huonon ajosään ei kuitenkaan pitäisi kestää kauaa.

— Sadealueen takareuna alkaa olla Etelä-Savon maakunnan länsireunassa, eli kyllä se voimakkain sade hiljenee aika nopeasti, Korpela kertoi aamukahdeksan jälkeen.

Varsinkin pääteillä ajo-olosuhteet alkavat normalisoitua nopeasti jo aamupäivän edetessä. Sen sijaan hiljaisemmilla teillä, joita ei suolata, liukkaus voi kestää pidemmälle päivään.

Iltapäiväksi ennustetaan jopa aurinkoa

Iltapäiväksi Etelä-Savoon ennustetaan poutasäätä ja kohtalaista länsituulta. Lämpötila kohoaa päivällä 3 asteen paikkeille.

— Iltapäivällä aurinkokin voi jo paistella ja illalla tähdet tuikkia, Korpela kertoo.

Keskiviikkoillan ja yön tullen tiet ovat kuitenkin vaarassa jäätyä, ja mustaa jäätä voi esiintyä vielä torstaiaamunakin.

— Jalankulku- ja kevyenliikenteenväylät, parkkipaikat ja monenlaiset muut pinnat voivat olla silloin liukkaita, jos ne eivät ehdi kuivaa tässä (keskiviikko)päivän aikana, Korpela sanoo.

Itsenäisyyspäivänä voi tihuttaa

Torstaina ja perjantaina pilvisyys on Etelä-Savossa runsasta ja taivaalta voi tulla ajoittain tihkusadetta.

Lauantaina saapuva matalapaine aiheuttaa laajalti sateita, jotka tulevat Etelä-Savossa näillä näkymin vetenä. Lauantain noin viiden asteen lämpötila vaihtuu kylmempään ilmaan sunnuntaina, jolloin on todennäköisemmin pakkasta kuin plusasteita.