Vihjepalkkio romujen levittäjän löytämiseksi - kaikkiaan harvinainen tapaus Suomessa

Kiteen ja Kesälahden teille on levitetty metalliromua jo kahden vuoden ajan.

Kesälahden ja Kiteen Tolosenmäen väliselle valtatie 6:lle tai Puhoksesta Villalaan vievälle kantatielle on levitelty romuja jo kahden vuoden ajan. Viimeisin tapaus on viikon takainen.

Teille on aseltu pimeän aikaan muun muassa auton pakoputken ja akseliston osia sekä akkuja.
Poliisi on yrittänyt päästä tekijän tai tekijöiden jäljille. Nyt ratkaisuun johtavasta vihjeestä on luvassa palkkio. Sen maksaa vakuutusyhtiö.

Palkkio on rikosselvittelyissä suhteellisen harvinainen käytäntö.
—  Harvinaiseksi voi Kiteen tapahtumatkin lukea, sanoo keskusrikospoliisin Itä-Suomen yksikössä asian kanssa painiva rikoskomisario Jarkko Timonen.

Tähän mennessä poliisilla on tutkinnassa 35 tapausvyyhtiin liittyvää tekoa, mutta romujen levityksiä on voinut olla tätäkin enemmän.
Poliisi on kuulustellut ja puhuttanut henkilöitä, mutta läpimurtoa ei ole vielä tullut.

—  Vihjeitä on tullut hyvin, niitä tutkitaan ja lisää myös kaivataan, Timonen sanoo.

Poliisi on erittäin huolissaan liikenneturvallisuudesta Kiteellä. Valtatie on vilkasliikenteinen ja jos satasen rajoitusalueella törmää esimerkiksi tiellä olevaan akkuun, voivat seuraukset olla tuhoisat.

—  Autoista on rikkoutunut öljypohjia, tieltä suistumisia ei varsinaisesti ole tapahtunut, ei onneksi myöskään kolareita, ja henkilövahingoilta on vältytty. Niiden vaara on kuitenkin ilmeinen, sanoo Timonen.

Tapaukset eivät näyttäisi ajallisesti noudattavan mitään säännöllisyyttä. Romuja oli viimeksi tiellä 25. helmikuuta, sitä ennen viikkoa aiemmin.
—  Välillä voi olla kuukausien tauko, välillä tapauksia tulee purskeena kahtena kolmena päivänä peräkkäin, Timonen kertoo.

Tieliikennelaissa sanotaan, että jos huomaa tiellä esteen, pitäisi pyrkiä siirtämään se pois ja varoittamaan muita tielläliikkujia.

Vaurioiden, vaaratilanteiden tai onnettomuuksien välttämiseksi mahdolliset esteet tiellä tulee siirtää tien sivuun ja ilmoittaa asiasta hätäkeskukseen. Näin viranomaiset saavat tiedon ja pystyvät toimimaan.

Vihjeet Kiteen romuihin liittyen voi ilmoittaa puhelinnumeroon 050 4086252 tai sähköpostiin vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi.

Osallistu keskusteluun

Länsi-Savo