Kauppojen pääsiäisaukiolo erittäin kirjavaa - kaupan kasvusta eri näkemyksiä

Kauppiaat ovat erimielisiä siitä, kasvaako pääsiäiskauppa aukiolojen vapautuksen myötä.

Taru Hokkanen

Jokaisen myymälän aukiolo kannattaa tarkistaa tänä pääsiäisenä erikseen esimerkiksi kaupan verkkosivuilta.

Tämän vuoden pääsiäisen tekee kaupan alalla erityiseksi se, että ruokakaupat saavat ensimmäistä kertaa päättää itse omat aukioloaikansa.

Tästä johtuen Etelä-Savon kauppojen aukioloajat ovat varsin kirjavia. Jokaisen myymälän aukiolo kannattaakin tarkistaa erikseen esimerkiksi kaupan verkkosivuilta.
— Tänä vuonna nähdään paljon ketjukohtaisia ja maakuntakohtaisia ratkaisuja. Nyt haetaan kokemuksia, miten kauppa kannattaa eri päivinä, sanoo Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto.

Esimerkiksi Mikkelissä ja Savonlinnassa suurimmat automarketit pitävät ovensa auki pitkänäperjantaina ja ensimmäisenä pääsiäispäivänä.

Pieksämäellä Citymarket on sen sijaan näinä päivinä suljettu. Maakunnan Lidlit pitävät ovensa suljettuina pitkänäperjantaina, mutta ovat sunnuntaina avoinna.
— Katson asiaa palvelunäkökulmasta. Mökkiläiset tulevat nyt sankoin joukoon maakuntaan ja kyllä meillä pitää olla heille palveluja tarjottavana, perustelee Savonlinnan Citymarketin kauppias Teuvo Niskala.

Niskala ei usko, että aukiolon vapauttaminen lisää pääsiäisajan myyntiä.
— Enemmänkin se tasaa kakkua tasaisemmin eri päivien ja kauppojen kesken.

Osuuskaupassa sen sijaan uskotaan kaupan kasvuun pidemmän aukiolon myötä.
— Moni mökkiläinen voi nyt asioida Etelä-Savon puolella pitkänäperjantaina, eikä heidän tarvitse ostaa ruokaansa matkalta tai kotikaupasta Etelä-Suomesta, marketkaupan johtaja Iiro Siponen muistuttaa.

Pienempien kauppojen aukiolo on vieläkin kirjavampaa. Aukiolo riippuu paitsi paikkakunnan sijainnista, myös sen kilpailutilanteesta.

Mökkipaikkakunnilla kauppojen ovia pidetään pääsääntöisesti auki.
— Meillä on vahvat odotukset erityisesti perjantaille. Sunnuntaina olemme sitten kiinni, K-supermarket Mäntyharjun kauppias Hannu Tuononen kertoo.

Mikkelissä ja Savonlinnassa pienemmätkin kaupat ovat suurimmaksi avoinna. Osa kuitenkin pitkin hampain.
— Politiikkahan sen sanelee. Sydämellä ajateltuna pitäisin kiinni, mutta tarjonnan takia olemme auki, K-Market Tuuliviirin kauppias Marja Paasonen sanoo.

Siwat ja Valintatalot pitävät ovensa auki läpi pyhien.

Päivittäistavarakaupan toimitusjohtaja uskoo, että tuleva pääsiäinen on aukiolojen suhteen poikkeuksellinen.

Kaupoissa viikonlopun tilit lasketaan tarkasti, jonka jälkeen tehdään johtopäätökset tulevasta vuodesta.
— Nyt kokeillaan, sillä mitään vertailukohtaa ei ole olemassa. Ensi vuonna tullaan näkemään taas erilaiset aukiolot, Kari Luoto ennustaa.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.