Kyyhkylä taistelee kursseistaan - rauhanturvaajien kuntoutus vielä vähäistä

Kuntoutuskeskuksen kiinteistöjen kohtalosta odotetaan päätöksiä jo keväällä Mikkelissä.

Taru Hokkanen

Sotaveteraanit viettivät maanantaipäiväänsä bingon parissa Kyyhkylän kuntoutuskeskuksessa Mikkelissä.

Kyyhkylän kuntoutuskeskuksen toiminta on supistunut rajusti viime aikoina.

Viimeisen vuoden aikana yrityksen vakituisten työntekijöiden määrä on laskenut neljällätoista 125:een työntekijään. Koko henkilöstö on ollut myös lomautettuna kahden viikon ajan.

Viime vuonna budjetti liikkui yli 10 miljoonassa eurossa, mutta täksi vuodeksi se supistuu 8,5 miljoonaan euroon.

Kassavirtaa on pienentänyt muun muassa Kela-tuettujen kurssien määrän lasku. Kyyhkylässä seurataankin tarkasti Kelan kevään kurssikilpailutusta.
— Tarjoamme reilusti toista sataa kurssia eri ikäisille ryhmille. Toivomme parasta, sillä meillä on siihen hyvää osaamista, Kyyhkylä Oy:n toimitusjohtaja Riitta Smolander toteaa.

Keväällä Kyyhkylässä on luvassa myös muita merkittäviä muutoksia. Keskus tekee päätöksiä luopuuko se kiinteistöistään avokuntoutuksen yleistyessä.

Kiinteistöt ovat Mikkelin kaupungin omistuksessa. Viime aikoina toimintojaan tiloihin on siirtänyt erityisesti Etelä-Savon sairaanhoitopiiri.
— Petipaikkoja ei enää tarvita 365 yöksi vuodessa. Nykyisin kuntoutusta tehdään vain osan päivästä, tulosyksikön johtaja Aino Maija Lempiäinen korostaa.

Nyt Kyyhkylässä tehdään työtä erityisesti kotiin vietävien kuntoutusmuotojen kehittämiseksi.

Kyyhkylän kuntoutuskeskus on myös yksi Suomen kolmesta rauhanturvaajille kuntoutusta tarjoavasta yksiköstä. Muut toimipisteet sijaitsevat Laitilassa ja Kannuksessa.

Kyyhkylässä rauhanturvaajia on ollut kuntoutettavana kolme, kertoo Etelä-Savon Sinibarettien puheenjohtaja Pentti Kuva. Heille on tarjottu erityisesti henkilökohtaista terapiaa.
— Henkinen tuki on merkittävä asia. Moni pitää kokemiaan asioita sisällään ja nyt niistä on päästy keskustelemaan, Kuva sanoo.

Kuva uskoo, että kuntoutettavien rauhanturvaajien määrä Kyyhkylässä kasvaa tulevina vuosina.

Tänä vuonna rauhanturvaajat saavat käyttöönsä puolustusministeriön myöntämän veteraanikortin, johon on kaavailtu erilaisia etuuksia. Lisäksi hoitoon pääsyä nopeuttaa kriisinhallintaoperaatioita varten tehtävä uusi tapaturmalaki.
— Moni on tuntenut jääneensä roikkumaan omilleen kotiuduttuaan. Nyt on saatu paljon hyvää aikaan, Kuva kehuu.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.