Lähituottajien verkkokauppa Lähiapaja Juvalla on Etelä-Savon ensimmäinen täysin automatisoitu kauppa — Miehittämättömät myymälät saattavat lyhentää harvaanasuttujen seutujen asukkaiden kauppamatkaa olennaisesti

Lähiapajan verkkokaupan myymälä on edelläkävijä. Teknologiayhtiön tavoitteena on, että tämän vuoden lopussa automatisoituja myymälöitä on kymmenen.

Arja Reinikainen

Palveluratkaisuliiketoimintajohtaja Juuso Lehmuskoski, Sappion luomutilan Alexandra Lindqvist, ratkaisuarkkitehti Jyri Leinonen ja projektipäällikkö Esko Helansuo toivottavat asiakkaat tervetulleeksi Suomen ensimmäiseen täysin automatisoituun kauppaan.
Palveluratkaisuliiketoimintajohtaja Juuso Lehmuskoski, Sappion luomutilan Alexandra Lindqvist, ratkaisuarkkitehti Jyri Leinonen ja projektipäällikkö Esko Helansuo toivottavat asiakkaat tervetulleeksi Suomen ensimmäiseen täysin automatisoituun kauppaan.

Lähituottajien verkkokauppa Lähiapaja Juvalla on Etelä-Savon  ensimmäinen miehittämätön, täysin automatisoitu kauppa.

Rekisteröityneiden asiakkaiden ei enää tarvitse tilata ja maksaa tuotteita ennakkoon verkossa, vaan he voivat valita haluamansa tuotteet myymälän valikoimista ja maksaa ne paikanpäällä.

— Kauppa on auki ympäri vuorokauden. Kassalla kaikki ostokset skannataan kerralla ja maksaminen onnistuu esimerkiksi mobiilisti, jolloin aikaa ei kulu jonottamiseen, kertoo teknologiayhtiö Nordic ID:n palveluratkaisuliiketoimintajohtaja Juuso Lehmuskoski.

Kuten tähänkin saakka asiakkaat voivat myös ostaa ja maksaa tuotteet verkossa ja noutaa ostoksensa noutopisteeltä.

— Reaaliaikaisen tuotteiden seurannan ansiosta hyllyjä voi täyttää ennen kuin tuote loppuu, kertoo Lehmuskoski.

Lähiapaja-kauppa on osa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Xamkin ja lähituottajien Fisu-postilla järvikalat liikkeelle -hanketta, jonka tavoitteena on uudistaa lähiruoan myyntikanavia.

Myymälän valikoimiin kuuluu muun muassa juvalaisen Sappion luomutilan tuotteita kuten valkosipuleita, perunaa, sipuleita ja kyytön lihaan.

— Pientuottajalle, jolla ei tuotantomäärät ovat pieniä myymälä on helppo ja edullinen tapa markkinoida tuotteita, toteaa yrittäjä Alexandra Lindqvist.

Lähiapajan valikoimissa on noin 20 pientuottajan tuotteita järvikalasta tuoreisiin vihanneksiin ja lihaan.

— Sesongin edetessä valikoima toivottavasti edelleen monipuolistuu ja toivottavasti mukaan saadaan uusia tuottajia, toteaa Etelä-Savon ammattikorkeakoulun Xamkin projektipäällikkö Esko Helansuo.

Kyläkauppojen uusi tuleminen

Juvan pilottihanke on herättänyt runsaasti mielenkiintoa. Jatkossa automatisoidut myymälät saattavat lyhentää harvaanasuttujen seutujen asukkaiden kauppamatkaa olennaisesti.

— Ratkaisu mahdollistaa palvelun tuomisen alueille, joissa perinteisen myymälän pitäminen ei ole ollut enää liiketaloudellisesti mahdollista. Konttimyymälä ja tekniikka siirtyvät päivässä helposti paikasta toiseen, ja kaupan voi pistää pystyyn vaikka vain kesäajaksi seudulle, jossa on paljon vapaa-ajan asukkaita, kertoo Lehmuskoski.

Lehmuskosken mukaan tavoitteena on tämän vuoden loppuun mennessä avata 10 täysin automatisoitua myymälää pääkaupunkiseudulle.

Vähittäiskaupan myymälän lisäksi ratkaisu voi Lehmuskosken mukaan toimia esimerkiksi hotellien tai yrityskiinteistöjen omana, jatkuvasti auki olevana myymälänä.

Juttua korjattu 12.7. klo 11.12: Aiemmin jutussa kutsuttiin Xamkia virheellisesti Kaakkois-Suomen ammattiopistoksi. Oikeasti Xamk on Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu.

Juttua korjattu 12.7. klo 12.20: Korjattu väite siitä, että Lähiapaja olisi Suomen ensimmäinen miehittämätön kauppa. Lähiapaja on Etelä-Savon ensimmäinen miehittämätön kauppa.