Suomen Kuvalehti kartoitti kaatuvat kunnat — Puumalan kunnanjohtaja moittii blogissaan karttaa ja sille joutumisen perusteita

Listalle joutuivat Etelä-Savosta myös Enonkoski, Heinävesi, Hirvensalmi, Pertunmaa, Rantasalmi ja Sulkava.

Rebekka Katko

Puumala joutui Suomen Kuvalehden tekemälle väestökadon kärkikunnat 2015 -listalle.
Puumala joutui Suomen Kuvalehden tekemälle väestökadon kärkikunnat 2015 -listalle.

Suomen Kuvalehti on teettänyt kunta-analyysin, jonka mukaan 57 kuntaa kamppailee olemassaolostaan. Etelä-Savosta väestökadon kymmenen kärkikunnan listalle joutuivat Puumala neljänneksi ja Enonkoski yhdeksänneksi.

Viisi vuotta aiemmin julkaistulla listalla Puumala oli kymmenentenä ja Pertunmaan seitsemäntenä.

Puumalan kunnanjohtaja Matias Hilden suomii Uuden Suomen blogissaan Kuvalehden listaa ja karttaa sekä sille joutumisen perusteita.

— Koska juttu on kuitenkin taustoitettu epäselvästi, niin on vaikea ymmärtää, että miten SK on päässyt tekemään tällaisen kartan ja jutun, Hilden ihmettelee kirjoituksessaan.

Analyysin on tehnyt kuntatalouden asiantuntija, hallintotieteiden tohtori Eero Laesterä. Hän päivitti Suomen Kuvalehden pyynnöstä joulukuussa 2011 julkaistun kunta-analyysiaineiston.

— Aineiston pohjana ovat väestömuutosten tunnusluvut, joita on kahdeksan. Niiden perusteella etsittiin ”kuolevat kunnat”. Lisäksi näiden kuntien taloutta tarkasteltiin viiden tunnusluvun avulla sen mukaan, onko talous heikompi vai vahvempi kuin kunnilla keskimäärin, lehti kertoo.

Vuoden 2010 tunnusluvuilla Kaatuvat kunnat -listalle tuli runsaat 60 kuntaa. Laesterä päivitti joulukuussa 2016 aineiston vuoden 2015 taloustunnuslukujen ja vuosien 2010–2015 väestömuutoksien pohjalta, ja uudelle listalle tuli 57 kaatuvaa kuntaa.

— Osalla näistä 57 kunnasta menee taloudellisesti hyvin, joillain erinomaisesti, Hilden kirjoittaa. — Oma kotikuntani Puumala kuuluu myös vahvan kuntatalouden kuntien joukkoon: Laesterän mittareista kaikissa kunnan tilanne oli parempi kuin 5 vuotta sitten.

Etelä-Savosta listalla ovat Puumalan ja Enonkosken lisäksi Heinävesi, Hirvensalmi, Pertunmaa, Rantasalmi ja Sulkava.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.