Vappupuhe: Veli Liikanen haluaa parempaa Eurooppaa — "Kaikkien jarrumiespuolueiden kannatus laski"

EU on Veli Liikasen mukaan paras työkalu isojen ongelmien ratkaisemiseen.

Veli Liikanen puhui vappuna Mikkelissä. Kuva on arkistosta.
Veli Liikanen puhui vappuna Mikkelissä. Kuva on arkistosta.

Mikkelissä vappuna puhunut vihreiden varapuheenjohtaja Veli Liikanen hehkutti vihreiden eduskuntavaalitulosta.

— Saimme näissä vaaleissa satatuhatta uutta ääntä, kasvatimme eduskuntaryhmän kokoa viidellä kansanedustajalla, ja kannatustamme kolmella prosenttiyksiköllä. Olimme Mikkelissä vaalien voittajat, Mikkelissä itsekin ehdolla ollut Liikanen sanoi.

Kuten aiemmin Mikkelin Kirkkopuistossa puhunut SDP:n Satu Taavitsainen, myös Liikanen piti vaalitulosta  selkeänä kannanottona Juha Sipilän (kesk.) hallituksen arvoja ja tekoja vastaan.

Liikanen tulkitsi tulosta myös ilmastokysymyksen voitoksi ja hän kutsuiksin vaaleja Suomen ensimmäisiksi ilmastovaaleiksi.

— Vaaleissa voittivat eniten ne puolueet, jotka olivat eniten sitoutuneet kunnianhimoiseen ilmastopolitiikkaa. Ja kaikkien jarrumiespuolueiden kannatus laski, Liikanen sanoi.

Mikkeliläisittäin vaalitulos oli Liikasen mukaan tyly:

— Nyt meillä on mikkeliläisillä poliitikantekijöillä on neljä vuotta aikaa miettiä, miten Mikkelin ääntä saadaan esiin ja miten vaaleissa tehdään parempaa tulosta seuraavalla kerralla.

"Suomalaisille EU on välttämätön"

Veli Liikanen on ehdolla EU-vaaleissa, ja puheessa suurimman huomion saikin EU-politiikka. Tulevia vaaleja käydään hänen mukaansa jännittävimmässä tilanteessa koskaan.

— Euroopan sisällä nousussa ovat olleet vastakkaiset voimat, EU:ta purkavat ja rakentavat voimat, ja perinteisten puolueiden valta on hiipumassa.

Liikanen muistuttaa, että monissa maissa nousussa on ollut puolueita, jotka haluavat heikompaa Eurooppaa. Samalla ne haluavat sulkea rajoja, vähentää yhteistyötä ja irtisanoutua niistä demokratian, lehdistönvapauden ja ihmisoikeuksien periaatteista, joiden pohjalle eurooppalainen yhteisö on rakennettu.

— Meille suomalaisille EU on välttämätön oman menestymisemme kannalta. Brexitin jatkuva kaaos näyttää, mitä näissä vaaleissa on pelissä.

— Vuosikymmenien aikana rakennetut yhteiset pelisäännöt voidaan yhden maan kohdalla romuttaa parissa vuodessa. Meille suomalaisille, meidän pienelle ja vientivetoiselle maallemme, tällainen touhu on tuhon tie.

Liikanen sanoi haluavansa parempaa EU:ta. Hänen mukaansa vaaleissa kannattaa äänestää, koska EU on suurin käytettävissä oleva työkalu isojen ongelmien kuten ilmastonmuutoksen, monimuotoisuuden suojelun ja kuluttajien oikeuksien ratkaisemiseksi.

Hän korosti myös EU:n sosiaalista vastuuta.

— EU:n on huolehdittava talouden lisäksi myös ihmisten oikeudenmukaisesta kohtelusta

Liikanen puhui Kirkkopuistossa iltapäivällä. Juttu on tehty puheen kirjoitetun version perusteella.