Kaksi nuorta miestä osti 230 rasiaa nuuskaa Tor-verkosta, käräjäoikeus tuomitsi päiväsakkoja — Poliisi: ”Prioriteettimme on huumausaineiden välityksen torjunta”

Kaksi nuorta miestä osti 230 rasiaa suussa käytettäväksi tarkoitettua nuuskaa Tor-verkon kautta. Poliisin mukaan nuuskan käyttö on lisääntynyt Etelä-Savossa.

Lukas Pearsall

Arkistokuvan nuuska ei liity juttuun. Miehet maksoivat nuuskista 460 euroa. Nuoret miehet tuomittiin menettämään valtiolle kyseiset 230 rasiaa nuuskaa.
Arkistokuvan nuuska ei liity juttuun. Miehet maksoivat nuuskista 460 euroa. Nuoret miehet tuomittiin menettämään valtiolle kyseiset 230 rasiaa nuuskaa.

19-vuotias nuorimies sai 13 päiväsakkoa lievästä laittomasta tuontitavaraan ryhtymisestä ja huumausaineen käyttörikoksesta. Hänen tuloillaan sakon suuruus on 78 euroa. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan valtiolle 40 euron rikosuhrimaksu.

Toinen 18-vuotias mies sai kahdeksan päiväsakkoa nuorena henkilönä lievästä laittomasta tuontitavaraan ryhtymisestä. Hänen tulojensa perusteella sakko on 48 euroa.

Etelä-Savon käräjäoikeus otti tuomiossaan huomioon, että rikoksen kohteena oli tosiasiallisesti varsin vähäinen määrä nuuskaa ja että mies oli iältään nuori. Teon tehdessään hän oli 17-vuotias. Oikeus kuitenkin katsoi, että nuorten miesten teon moitittavuutta lisäsi sen suunnitelmallisuus.

Miehet hankkivat 23 tornia eli yhteensä 230 rasiaa suussa käytettäväksi tarkoitettua nuuskaa Tor-verkon kautta. He ostivat marraskuussa 2017 nuuskaa tuntemattomaksi jääneeltä henkilöltä, jolla oli myynti-ilmoitus Tor-verkossa.

Miehet maksoivat nuuskista 460 euroa. Nuoret miehet tuomittiin menettämään valtiolle kyseiset 230 rasiaa nuuskaa.

Tor on vapaa ohjelmisto, joka mahdollistaa netin anonyymin käytön.

Kolmas mies, myös 18-vuotias, sai 33 päiväsakkoa rattijuopumuksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta. Miehen tulojen perusteella sakkoa on maksettava 198 euroa. Lisäksi mies määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon. Hänen on korvatta valtiolle päihdetutkimuskustannukset sekä maksettava 40 euron rikosuhrimaksu.

Mies ajoi henkilöautolla kannabiksen vaikutuksen alaisena Mikkelissä marraskuussa 2017.

Kolme nuorta miestä tunnusti oikeudessa tekonsa.

Poliisi: "Nykyään nuuskaa hankitaan avoimempienkin verkkokauppojen kautta"

Rikosylikomisario Sami Asikainen toteaa, että nuuskan hankkiminen verkon kautta ei ole poliisille tuntematon ilmiö.

— Nykyään nuuskaa hankitaan avoimempienkin verkkokauppojen kautta, Asikainen täsmentää.

Poliisin mukaan nuuskan käyttö on jossain määrin lisääntynyt Etelä-Savossa. Asikainen toteaa, että nuuskan kauppaaminen on laitonta. Poliisilla on siihen velvollisuus puuttua.

— Prioriteettimme on kuitenkin huumausaineiden välityksen torjunta. Emme sivuuta nuuskan myyntiä, mutta keskitymme huumausainerikoksiin, mikäli tehtäviä joudutaan laittamaan tärkeysjärjestykseen.