Jopa tuhansia työntekijöitä voi olla perjantaina poissa töistä Mikkelin seudulla — Lue tästä, miten lakko vaikuttaa

Jos mitään ei tapahdu, tämä ei jää pelkkään perjantaihin, sanoo aktiivimallin kaatamista ajavan SAK:n alue- ja järjestöasiantuntija Kari Kokkola.

Monet isot liitot ovat ilmoittaneet järjestävänsä työnseisauksen tai lähtevänsä mukaan mielenilmaukseen. Päätösten vaikutuksia on vaikea ennustaa, koska vielä ei tiedetä, miten kaikki eri työpaikat ja työntekijät aktiivimallin vastustamiseen suhtautuvat.
Monet isot liitot ovat ilmoittaneet järjestävänsä työnseisauksen tai lähtevänsä mukaan mielenilmaukseen. Päätösten vaikutuksia on vaikea ennustaa, koska vielä ei tiedetä, miten kaikki eri työpaikat ja työntekijät aktiivimallin vastustamiseen suhtautuvat.

Palkansaajajärjestö SAK:n perjantaina järjestämä mielenilmaus työttömien aktiivimallia vastaan muuttaa päivän kulkua monin tavoin myös Mikkelin seudulla.

Isot liitot Rakennusliitto, AKT, Teollisuusliitto ja SEL osoittavat tukeaan poliittisilla lakoilla.

Toiset liitot, kuten JHL, Pro, Pam ja Talentia, eivät pidä koko päivän kestävää työnseisausta, mutta kannustavat jäseniään lähtemään mielenilmaukseen Helsinkiin tai olemaan poissa työpaikalta sen ajan klo 11—13.

Käytännössä tämä kaikki tarkoittaa myös Mikkelin seudulla jopa tuhansia työntekijöitä, jotka ovat poissa töistä koko päivän tai osan päivästä.

Arkea sekoittaa esimerkiksi Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n osallistuminen lakkoon.

Paine SAK:n hallitusta kohtaan on liittojen puolelta nyt niin kauhea. - Kari Kokkola

Aluetoimitsija Pentti Hämäläisen mukaan esimerkiksi koulukyydit, tilausajot, maidon keräys ja lääkekuljetukset hoidetaan normaalisti. Sen sijaan tavallisia vakio- ja muita vuoroja sekä elintarvikekuljetuksia jää ajamatta.

AKT:ssa päätöksen työnseisaukseen osallistumisesta tekee kuljettaja itse.

- On oma päätös, kokeeko aktiivimallin niin tärkeäksi, Hämäläinen sanoo.

Lisää tietoa linja-autovuoroista saat tästä jutusta.

Hämäläisen mukaan ruuan loppumista kaupoista ei tarvitse pelätä, sillä kuljetuksia jätetään ajamatta perjantaina kello 3—18 ja sitä edeltävät ja seuraavat lastit ovat todennäköisesti tavallista täydempiä.

Metalli- ja rakennusala seisoo koko päivän

Teollisuusliitossa päätös ei ole työntekijäkohtainen, vaan kaikki liiton työehtosopimuksia noudattavat työntekijät ovat toteuttamassa liiton hallituksen päätöstä työnseisauksesta.

Ulkopuolelle jää vain joitain aloja, kuten graafinen ala ja ihmisten ja eläinten henkeen vaikuttavat työt.

- Minun tietojeni mukaan vanhan metalliliiton alaiset pajat ovat pääsääntöisesti kiinni, aluepäällikkö Hannu Savolainen sanoo. 

Rakennusliiton aluetoimitsija Matti Leinosen mukaan useita satoja rakennusalan työntekijöitä ei ole perjantaina Mikkelin seudulla töissä.

- Mitä olen pääluottamusmiesten kanssa jutellut, he ovat lähdössä työpaikoilta pois. 

Rakennusliitto pitää monilla paikkakunnilla alueellisia tapahtumia heille, jotka eivät pääse Helsinkiin, mutta tällaista ei vielä ole ilmoitettu Mikkeliin.  

Isoja tehtaita kiinni

Perjantain lakot rajoittavat Mikkelissä isojen tehtaiden toimintaa. Esimerkiksi UPM:n Pelloksen työntekijät ja Suomen elintarviketyöläisten liitto SEL:n alaiset työntekijät HK-scanin Mikkelin tehtaalla eivät ole töissä.

SEL:n aluesihteerin Veijo Kukkosen mukaan työntekijät kokoustavat työpaikkakohtaisesti ja päättävät osallistutaanko työnseisaukseen vai ei.

Jotkut poissa osan päivästä

Palvelualojen ammattiliitto PAM, Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja muun muassa toimihenkilöitä edustava Pro eivät järjestä työnseisausta, mutta osallistuvat mielenilmaukseen Helsingissä.

JHL:n aluepäällikkö Hannu Revon mukaan Etelä-Savosta lähtee Helsinkiin noin 150 liiton jäsentä. Ne, jotka eivät voi tai halua olla pois koko päivää, saavat olla poissa töistä kello 11—13.

JHL edustaa esimerkiksi siivoojia, ruokahuollon työntekijöitä sekä lasten- ja lähihoitajia. Sillä on Etelä-Savossa 7500 jäsentä. 

Useita busseja Helsinkiin

Mikkelistä lähtee perjantaiaamuna Helsinkiin kolme SAK:n bussia. Sen lisäksi lähtee liittojen omia busseja ja yksityisesti matkustavia.

SAK:n alue- ja järjestöasiantuntija Kari Kokkolan mukaan Etelä-Savosta lähtee Helsinkiin yhteensä muutamia satoja eri liittojen työntekijöitä. 

Kokkola sanoo SAK:n odottavan, että perjantain jälkeen hallitus tekee aktiivimallille jotain. SAK haluaa, että se perutaan.

- Jos mitään ei tapahdu, tämä ei jää pelkkään perjantaihin. Paine SAK:n hallitusta kohtaan on liittojen puolelta nyt niin kauhea. 

Mikä on työttömyysturvan aktiivimalli?

- Hallitus haluaa patistaa työttömiä lyhytaikaisiinkin töihin tai koulutukseen.

- Työtä pitää tehdä vähintään 18 tuntia kolmen kuukauden aikana, ja tunnit voi tehdä useammassa pätkässä.

- Toinen vaihtoehto on osallistua viitenä päivänä työllistymistä edistäviin palveluihin, esimerkiksi työvoimakoulutukseen.

- Jos työtön ei osoita tällaista aktiivisuutta, työttömyysetuutta leikataan 4,65 prosenttia kolmen kuukauden ajaksi.

-Etuutta ei leikata , jos on tehnyt palkkatyötä, saanut yrittäjätuloja tai ollut työllistymispalveluissa. Pelkkä työnhaku ei riitä.

- Kritisoijien mukaan kaikkialla Suomessa ei ole työpaikkoja tarjolla eikä työvoimakoulutustakaan. Silloin ei siis ole keinoja estää työttömyystuen leikkausta.

- Työttömyysetuutta saa yli 350 000 suomalaista.

- Hallitus on parantanut työttömyysturvaa hieman heti työttömyyden alettua.

Lähde: Helsingin Sanomat

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.