Näin Essoten alueen kunnat kiristivät rajoituksia – Katso tästä kaikki voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset

Erityisesti liikuntapaikkoja suljetaan, mutta alle 12-vuotiaiden harrastustoiminta pyritään turvaamaan useassa kunnassa. Opetus jatkuu pääosin lähiopetuksena.

Riitta Ketola

Kaikkien kuntien suosittelemiin yleisiin ohjeistuksiin kuuluu muun muassa suositus käyttää kasvomaskia kaikkialla kodin ulkopuolella, missä on lähikontakteja.
Kaikkien kuntien suosittelemiin yleisiin ohjeistuksiin kuuluu muun muassa suositus käyttää kasvomaskia kaikkialla kodin ulkopuolella, missä on lähikontakteja.

Essoten alueen kunnat kiristävät koronarajoituksiaan. Essote siirtyi tiistaina epidemian kiihtymisvaiheeseen ja kiristi omia ohjeistuksiaan. Rajoitukset ovat voimassa 21. joulukuuta asti.

Länsi-Savo on kertonut kaikkien Essoten lueen kuntien rajoitukset ja suositukset myös erillisissä jutuissa. Pääset niihin alla olevista linkeistä. Kaikki Essoten asettamat suositukset löytyvät tästä jutusta.

Mikkelin kaupungilta tiukat koronasuositukset.

Juvalla koronarajoitukset tiukentuvat.

Hirvensalmi sulkee liikunta- ja kuntosalin koronatilanteen takia.

Puumala peruu kunnan yli 10 hengen ryhmätoiminnot.

Kangasniemi sulkee tilojaan koronaviruksen takia.

Pieksämäki kieltää tilojensa käytön yleisötilaisuuksiin.

Mäntyharju peruu Valoharjun yleisötapahtumat ja sulkee tilojaan.

Pertunmaalla uusia koronarajoituksia.

Tällaisia rajoituksia ja suosituksia kunnat tekivät

Peruskoulujen opetus jatkuu toistaiseksi kaikissa kunnissa lähiopetuksena. Koulun tiloihin ei päästetä ulkopuolisia vierailijoita. Henkilökunta käyttää maskeja tai visiirejä.

Myös toisen asteen opetus jatkuu pääosin lähiopetuksena. Poikkeuksena ovat Pieksämäen lukio ja Esedun Pieksämäen Keskuskadun 32 toimipiste, jotka siirtyvät etäopetukseen altistumisten takia.

Jaana Virtanen

Pieksämäki sulkee uimahallin kaikilta, mutta urheiluhallit ja jäähalli pidetään alle 12-vuotiaiden lasten harrastustoiminnan käytössä.
Pieksämäki sulkee uimahallin kaikilta, mutta urheiluhallit ja jäähalli pidetään alle 12-vuotiaiden lasten harrastustoiminnan käytössä.

Liikuntapaikkoja kunnat sulkevat ahkerasti. Hirvensalmi sulkee niin liikuntasalin, kuntosalin kuin seuratalonkin kerralla loppuvuodeksi. Myös Mäntyharju sulkee kaikki sisäliikuntapaikat sekä tekojään 21. joulukuuta asti.

Pertunmaa turvaa alle 12-vuotiaiden harrastustoiminnan, mutta kunnan järjestämät aikuisten liikuntaryhmät perutaan. Myös Juvalla aikuisten liikuntaryhmät ja harrastevuorot kunnan tiloissa on peruttu. Lasten liikunta- ja harrastevuorot jatkuvat normaalisti maksimiosallistujamäärän ollessa 20. Sampolan uimahalli ja kuntosali pysyvät auki.

Puumala peruu kunnan järjestämät, yli 10 hengen ryhmätoiminnot. Päätös koskee muun muassa kansalaisopiston kursseja, liikuntaryhmiä ja muita ohjattuja toimintoja. Pienemmät ryhmät voivat toimia lukukauden loppuun, jos turvaväleistä pystytään huolehtimaan. Rajaus ei koske alle 12-vuotiaiden lasten toimintaa.

Kangasniemi sulkee muun muassa kuntosalin.

Pieksämäki sulkee uimahallin kaikilta, mutta pitää liikuntahallit ja jäähallin alle 12-vuotiaiden lasten harrastustoiminnan käytössä. Ulkoliikuntapaikat puolestaan ovat enintään 18-vuotiaiden henkilöiden käytössä. Aikuisten ryhmissä tapahtuvaa liikuntaa tulee kaupungin mukaan välttää myös ulkoliikuntapaikoilla.

Mikkeli sulkee kaupungin sisäliikuntapaikat. Poikkeuksen kiellosta tekevät kuitenkin alle 12-vuotiaitten liikuntaryhmät.

Esimerkiksi Mäntyharjun elokuvateatteri Kino sulkeutuu.
Esimerkiksi Mäntyharjun elokuvateatteri Kino sulkeutuu.

Julkisista tiloista kaikissa kunnissa pysyvät auki niin kirjastot kuin nuorisotilat. Kävijämäärää kuitenkin rajoitetaan tilojen koon mukaan. Isoimmissa kirjastoissa saa olla enintään 20 henkilöä yhtä aikaa paikalla.

Nuorisotiloissa saa olla paikallaan enintään 20 henkilöä, Hirvensalmen Nuokulla kuitenkin vain kymmenen. Yli 15-vuotiaiden pitää käyttää maskia nuorisotiloissa jokaisessa kunnassa.

Kunnantalojen sulkemisessa kunnat jakautuvat. Puumala, Hirvensalmi, Pertunmaa ja Kangasniemi eivät sulje kunnantalojaan. Kunnat suosittelevat kuitenkin etäasiointia tai edellyttävät kasvomaskin käyttöä.

Myös elokuvateattereiden ovet sulkeutuvat Mäntyharjussa ja Kangasniemellä. Elokuvateatterit toimivat kuntien tiloissa.

Kunnat ovat joutuneet myös perumaan loppukuun tapahtumiaan. Esimerkiksi Pertunmaalla oli tarkoitus viettää lauantaina Pertuntorin joulua ja Mäntyharjussa ihastella Valoharju-valotapahtumaa.

Myös Mikkelin ja Pieksämäen kaupungit ovat linjanneet, etteivät ne järjestä yleisötapahtumia. Kaupungit ovat myös kieltäneet niiden omistamien tilojen käytön yleisötapahtumiin.

Jussi Silvennoinen

Esimerkiksi Juvan kunnantalo suljetaan, eikä siellä voi asioida.
Esimerkiksi Juvan kunnantalo suljetaan, eikä siellä voi asioida.

Kaikkien kuntien suosittelemiin yleisiin ohjeistuksiin kuuluu muun muassa suositus käyttää kasvomaskia kaikkialla kodin ulkopuolella, missä on lähikontakteja.

Mäntyharju edellyttää maskeja myös varhaiskasvatuksen puolella vanhemmilta, jotka ovat viemässä tai hakemassa lapsia. Myös Mikkeli suosittaa kasvomaskeja lasten vienti- ja hakutilanteissa kouluista, varhaiskasvatuksesta ja harrastustoiminnasta.

Yleisötilaisuuksia suositellaan vältettäväksi, mutta niitä voi painavista perusteista järjestää.

Esimerkiksi hautajaiset voi järjestää, kunhan osallistujien määrä rajataan maksimissaan 20 henkilöön, tilaisuudessa huomioidaan turvavälit ja käytetään koko ajan maskeja, eikä ruoka- tai juomatarjoilua järjestetä.

Hoitoyksiköihin ja palvelutaloihin suositellaan tehtäväksi vain välttämättömät vierailut. Läheisillä on silti aina oikeus vierailuun, jos yksikössä ei ole koronatapauksia. Tällöin pitää huolehtia myös turvatoimenpiteistä, kuten maskien ja kumihanskojen käytöstä sekä turvaväleistä.