Mikkeli karsii kulujen vähentämiseksi kiinteistömassaansa kovalla kädellä

Myyntiin on tulossa muun muassa vanha puuhuvila Saimaan rannalta, useita entisiä kunnanvirastoja sekä Lamposaaren paviljonki. Kaupungin tavoitteena on saada kiinteistökuluja alas korjausvelan kasvaessa koko ajan.

Vesa Vuorela

Mikkelin kaupunki on asettamassa myyntiin vanhan puuhuvilan Saimaan rannalla Mikkelin Anttolassa. Kaupunki aikoo myydä tai purkaa kiinteistömassansa keventämiseksi yli 40 kiinteistöä.
Mikkelin kaupunki on asettamassa myyntiin vanhan puuhuvilan Saimaan rannalla Mikkelin Anttolassa. Kaupunki aikoo myydä tai purkaa kiinteistömassansa keventämiseksi yli 40 kiinteistöä.

Vanha rouva Martta Mala testamenttasi puuhuvilansa aikoinaan Anttolan kunnalle.
Vuonna 1890 rakennettu kiinteistö Saimaan Sappulanselän rannalla siirtyi kuntaliitoksessa Mikkelin kaupungille.
Viime vuodet rakennus on ollut kaupungin henkilöstön virkistyskäytössä. Nyt kaupunki suunnittelee rakennuksen myyntiä.
Anttolassa myyntihanke ei saa kannatusta. Kaupunki kuitenkin katsoo, että huvilan käyttöaste on vaatimaton. Kun kulujakin kertyy, rakennuksesta halutaan eroon.
Viime vuonna huvilan käyttövarauksia oli 13, yhteensä noin 180 tuntia.
— Tällaisen huvilan omistaminen ja sen tuollainen käyttö ei ole enää tätä päivää nykyisessä kaupungissa. Kiinteistökuluja täytyy saada karsittua, sanoo kiinteistöjohtaja Jarkko Hyttinen.

Mikkelin juuri päivitetyssä kiinteistösalkussa on yli 40 kohdetta, jotka joko myydään tai puretaan.
Päätöksiä kiinteistöjen tulevaisuudesta ei vielä ole. Kiinteistölista on lausuntokierroksella. Viime kädessä myynti- ja purkupäätökset ovat poliittisia ratkaisuja.
Osassa kohteista on vuokralainen. Ketään ei ajeta ulos, vaan vuokralaisten kanssa käydään neuvotteluja mahdollisesta kiinteistökaupasta.

Myynnissä on esimerkiksi puolisen tusinaa kunnanvirastokäytössä olleita rakennuksia, muun muassa kaupungin keskustan tuntumassa Otavankadulla sijaitseva entinen Mikkelin maalaiskunnan kunnanvirasto.
Virastoja on myös Haukivuorella, Suomenniemellä ja Ristiinassa.
Mikkelin Suonsaaressa on myynnissä entinen vanhainkoti sitten, kun vastaanottokeskus suljetaan, ja Kinnarissa vuonna 1900 rakennettu entinen hoitokoti.
Runeberginaukiolla menee urheilutalo purkuun asemakaavoituksen muuttuessa, kun monitoimihalli valmistuu. Pursialan Wisa-areena joko puretaan tai myydään.

Suomenniemellä myydään tai puretaan Suomenniemi-talo.
Ristiinassa myyntiin on tulossa kaksi isoa puurakennusta keskeltä kirkonkylää, kunnanvirasto ja tekninen virasto. Purku odottaa Brahetalon hotellia ja myyntiä entinen lääkäritalo.
Tilahallinto pyrkii eroon myös suomen kielen professorin E.N. Setälän entisestä kesäpaikasta, Kallioniemen huvilasta Ristiinassa.

Hyttisen mukaan tavoitteena on toteuttaa kiinteistölistan linjaukset.
— Kaupungin korjausvelka kasvaa viisi miljoonaa euroa vuodessa. On pakko katsoa, mitä pidetään ja käytetään itse ja mistä luovutaan.
Myyntiin tai purkuun suunnitellaan muun muassa Haukivuoren eläinlääkäriasemaa ja Haukivuori-taloa, Anttolan työtupaa, palaneen Parkkilan koulun tonttia, rivitaloa Suomenniemellä, Suomenniemen entistä kirjastoa, Otavan nuorisotaloa sekä useita varastoja, asuinhuoneistoja ja toimistoja.

Mikkeli on asettamassa myyntiin myös kaupungin lähivesillä olevan Lamposaaren paviljongin.
Kookas puuhuvila ja koko Lamposaari on nykyisin vuokralla Mikkelin Soutajilla. Seura ei ole tällä hetkellä luopumassa paikan käytöstä.
Linjauksia ei ole, mutta kaupunki on arvioinut myös koko saaren myyntiä. Tilahallinnon tarkastelussa on nimenomaan paviljonki, mutta jos poliittinen päätöksenteko katsoo, että saarikin voidaan myydä rakennuksen kanssa, asia pitää Hyttisen mukaan miettiä uudelleen.
Kaupunkisuunnittelun mukaan tällä hetkellä ei ole suunnitelmissa rakentaa Lamposaarta, vaan kaavan mukainen virkistyskäyttömerkintä on voimassa.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.