Tältä näyttää konmarittajan painajainen

Valokuvataiteilija Juha-Pekka Inkinen on kuvannut koteja, jotka ovat asukkaidensa näköisiä runsaudensarvia.

Vesa Vuorela

Juha-Pekka Inkinen on tähän mennessä pitänyt 17 yksityisnäyttelyä ja julkaissut kolme valokuvakirjaa.
Juha-Pekka Inkinen on tähän mennessä pitänyt 17 yksityisnäyttelyä ja julkaissut kolme valokuvakirjaa.

Juha-Pekka Inkinen kertoo:
Helsingissä on yksi sivukatu, jolla on olkapään korkeudella ikkunat. Siitä ohi kulkiessani näin asunnon, joka oli täynnä tauluja. Niitä oli sohvilla, tuoleilla ja lattialla. Ajattelin, että tuo minun täytyy päästä kuvaamaan.

Inkinen on kuvannut kymmeniä koteja, joiden sisustusfilosofiaa hän kutsuu antikonmarittamiseksi. Asunnot ovat täynnä asukkaidensa aarteita, eikä niitä hevin kuvattaisi sisustusblogeihin tai -lehtiin.
— Näissä kodeissa on jonkunlaista omapäisyyttä. Sisustuskuvastot tarjoavat meille tietynlaisen kodin mallin. Näissä on sellaista tottelemattomuutta. Nämä ihmiset ovat ajatelleet, että teen sellaisen kuin tykkään.

Näissä kodeissa on jonkunlaista omapäisyyttä.

Inkisen henkilökohtainen suosikki kuvista on otettu helsinkiläisen Aulis Junes -nimisen kansalaisaktivistin kodista Linnunlaulu-huvilan kivijalassa.

Kotikuvistaan kirjaa suunnittelevan valokuvataiteilijan otoksia on esillä Mikkelin valokuvakeskuksessa torstaista alkaen. Miten tavarat ovat on hänen 19. yksityisnäyttelynsä.

Mikkelin valokuvakeskuksessa on esillä myös mikkeliläisen kuvataiteilijan Markku Laamasen näyttely Rapistus ja imatralaisen taidegraafikon Jyrki Markkasen Alue.

Mikkelin valokuvakeskus: Markku Laamanen, Juha-Pekka Inkinen ja Jyrki Markkanen 12.10.—10.11.

Luetuimmat