D.O. Saimaa -alkuperämerkki kertoo laadukkaasta ruoasta — näillä kahdeksalla yrityksellä se on

Etelä-Savon maakuntaliiton lanseeraama alkuperämerkki sai ensimmäiset haltijat.

Risto Hämäläinen

Luomutila Siiriäinen Hirvensalmella on yksi D.O. Saimaa -alkuperämerkin haltijoista. Tilan emäntä Anna Siiriäinen on paitsi maatalousyrittäjä, myös kuvataiteilija.

Ensimmäiset kahdeksan Saimaan alueen yritystää on saanut oikeuden käyttää D.O. Saimaa -alkuperämerkintää.

Merkki voidaan myöntää tuotteille tai raaka-aineille, jotka on tuotettu, käsitelty ja jalostettu Saimaan alueella. Alueellisen kriteerin täyttymiseksi lasketaan sadan kilometrin etäisyys Saimaan vesistöstä.

Lyhenne D.O. tulee englanninkielisistä sanoista Designation of Origin. Alkuperämerkki kertoo kuluttajille, ravintoloitsijoille ja kauppiaille, että tuote tai raaka-aine on valmistettu tietyllä maantieteellisellä alueella, korkeita laatukriteerejä noudattaen. D.O. -merkityt ruokatuotteet ovat saavuttaneet suurta suosiota erityisesti Etelä-ja Keski-Euroopassa.

Etelä-Savon maakuntaliiton hallinnoimaan merkkiin saa käyttöoikeuden kahdeksi vuodeksi 200 eurolla, jos hakija täyttää kriteerit.
— Merkki on tuotekohtainen, ei yrityskohtainen, huomauttaa kehittämispäällikkö Heli Gynther Etelä-Savon maakuntaliitosta.

Merkin käyttöoikeuden uusi hakukierros on jo käynnissä. Hakemusta pääsee täyttämään verkkosivulla www.dosaimaa.fi.

D.O. Saimaa -merkin haltijat
Heikkilän Yrttitila, Mikkeli
Temolan Viinitila, Puumala
Tiisanmäen lammastila, Savonlinna
Luomutila Siiriäinen, Hirvensalmi
Kerimäen kalafileen järvikalatuotteet, Savonlinna
Hyvätuuli Highland, Jäppilä, Pieksämäki
Raijan aitan marjatuotteet, Mikkeli
Rapion mylly, Juva

Mikko Kääriäinen

Mikko Kääriäinen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat