Osa Moision koulusta siirtyy parakkiopetukseen — Tämä kevät koulua käydään vielä vanhoissa tiloissa

Kilpailutus vie kahdeksan kuukautta. Parakit eivät ehdi vielä ensi syylukukauden alkuun.

Risto Hämäläinen

Moision koulun vanha osa näkyy taustalla, uuden tiiliosan takana.
Moision koulun vanha osa näkyy taustalla, uuden tiiliosan takana.

Osa Mikkelissä toimivan Moision koulun oppilaista siirtyy opiskelemaan parakkeihin ensi syksynä. Mikkelin kaupungin tilapalvelujen ja opetustoimen tekemässä väistötilakartoituksessa koulun lähistöltä ei löytynyt valmiita tiloja, jotka soveltuvat opetuskäyttöön.


Parakkikouluun siirtyy neljä Moision koulun vanhassa osassa toimivaa opetusryhmää sekä kouluterveydenhuolto, erityisopetus ja joitakin varastotiloja.

Uudessa osassa ei sisäilmaongelmia

Asian taustalla ovat Moision koulun vanhassa, puisessa siivessä ilmenneet sisäilmaongelmat. Ne johtuvat rakenteellisista puutteista. Koulun uudessa osassa sisäilmaongelmia ei ole ilmennyt.

Parakkiratkaisun takana ovat sekä Mikkelin kaupungin opetustoimi että tilapalvelut.


— Tämä vaihtoehto nähtiin toiminnan kannalta kaikin puolin parhaaksi, kommentoi Mikkelin kaupungin kiinteistöjohtaja Jarkko Hyttinen.

Lämpötilat syynissä, siivouksia tehty

Parakkikoulu nousee Moision koulun pihalle ensi syksynä. Hyttisen mukaan kilpailutus vie noin kahdeksan kuukautta aikaa, joten syyslukukauden alkuun parakit eivät ehdi.

Moision koululla on tehty helmi- maaliskuussa toimenpiteitä sisäilman parantamiseksi. Koulun tiloista on poistettu ylimääräistä irtainta ja luokkatilojen lämpötiloja on seurattu.

Opetustiloista on myös siivottu yläpölyjä. Kaupungin tiedotteen mukaan tiloja käyttävien sisäilmaoireissa ei ole tapahtunut merkittävää muutosta.


Kahden opetustilan ulkoseinärakenteita on myös korjattu. Kaupungin tilahallinto korjaa lisäksi koulun ilmoittamat luokkatilojen lämpötilapoikkeamat. Myös keittiön ilmanvaihdon toiminta ja ohjaus tarkastetaan.

Uudelle osalle esitetään kuntotutkimusta

Moision koulun sisäilmatyöryhmä esittää, että uudelle osalle tehtäisiin kuntotutkimus siinä vaiheessa, kun selviää, mikä on Mikkelin kaupungin suunnitelma eteläisen oppilasalueen järjestämiseksi.


Sisäilmatyöryhmä esittää myös, että liikuntasalin ulkoista kosteuskuormitusta täytyy vähentää ja on selvitettävä onko kuormituksesta aiheutunut rakenteellisia vaurioita. Tilojen käyttöä ei ole tarvetta rajoittaa nykyisestä.

Moision alakoulussa on 143 oppilasta. Koulun yhteyteen on aikaisemmin suunniteltu uudisrakennusta, joka tulisi uuden osan yhteyteen ja korvaisi purettavan vanhan osan.


Mikkelin kaupunki kuitenkin miettii parhaillaan koko kaupungin opetustoimen järjestämistä uudelleen ja ratkaisuja tehdään vasta sitten kun kokonaissuunnitelma on valmis.