Lähiöbaarit taistelevat Mikkelissäkin kotisohvaa, nettiä ja Viron tuliaisia vastaan

Mikkelin baarikarttaan on tullut valkoisia läiskiä tänä vuonna. Kolme yrittäjää löi lapun luukulle puolen vuoden sisään.

Risto Hämäläinen

Ravintola Wanhan Wetterin yrittäjä Risto Lähde pisti pillit pussiin elokuun lopussa.
Ravintola Wanhan Wetterin yrittäjä Risto Lähde pisti pillit pussiin elokuun lopussa.

Mikkelin baarikarttaan on tullut valkoisia läiskiä tänä vuonna. Keväällä sulki ovensa Tuppuralan Baari, kesäkuun lopussa Lähemäen Saluuna ja elokuun lopussa Wanha Wetteri Emolassa.
— En jaksanut enää. Työmäärä oli liian suuri, eikä paikka kannattanut niin hyvin että minun olisi kannattanut palkata työntekijä, sanoo Wetteriä pitänyt Risto Lähde.
Wetterissä näkyi myös ravintolaelämän murros. Pienen paikan asiakaskunta kapeni luonnollisen poistuman ja muualle muuttamisen kautta, eikä uusia saatu tarpeeksi.
— En onnistunut saamaan nuoria baarin asiakkaiksi. Livemusiikki-illat piristivät, mutta niistä koitui myös kuluja, eikä lipun hintaakaan voinut kovin ylös hilata, sanoo Lähde.
Vanha Wetteri on myytävänä.

Lähemäen Saluunan yrittäjäpariskunnalla, Arja Karhusella ja Jarkko Valtosella on Mikkelissä kaksi muutakin paikkaa, ravintola Kivijalka Rantakylässä ja Cafe Bar Seven keskustassa.
— Aika ei riittänyt kolmen paikan pyörittämiseen. Saluunan lopettamisen taustalla on ihan inhimillisiä syitä, parhaimmillaan työviikot olivat satatuntisia, kuvailee Valtonen.
Valtosen mukaan Mikkelin ravintolamaailmassa vaikuttavat samat lainalaisuudet kuin muuallakin. Ruokaravintolat kasvattavat suosiotaan, pelkältä anniskelupohjalta on vaikeampi ponnistaa.
— Pahin kilpailija ei ole toinen ravintola vaan kotisohva, internet ja Viron tuliaiset.
— Nykyisin varsin pieni osa ihmisistä käyttää aktiivisesti ravintolapalveluja. Valviran mukaan ravintoloiden anniskelumyynti on pudonnut jo monena vuonna 5—10 prosentin vuosivauhtia. Siksi ruokatuotteen tarjonta ja kehittäminen on meilläkin merkittävässä osassa.
— Asiakkaiden muuttuviin kulutustottumuksiin vastaaminen on toki palveluntarjoajien omissa käsissä. Kaikki tekevät varmasti parhaansa kehittääkseen uusia kujeita, Valtonen sanoo. | Anssi Mehtälä

Anssi Mehtälä

Anssi Mehtälä