Lättähattu ajaa kuun lopussa viimeisen junamatkan Laitaatsalmen yli

Keitele-Museo ajaa Lättähatulla Savonlinnaan ja seilaa Laitaatsalmesta yli useampaan kertaan. Museojunassa jätetään turha kiire pois ja ja pidetään tunnelma letkeänä.

Petri Vanhanen

Lättähattu keräsi sankoin joukoin junamatkustajia ja muita uteliaita Savonlinnan asemalle edellisellä vierailullaan reilut kaksi vuotta sitten.
Lättähattu keräsi sankoin joukoin junamatkustajia ja muita uteliaita Savonlinnan asemalle edellisellä vierailullaan reilut kaksi vuotta sitten.

Rata Savonlinnasta länteen suljetaan syyskuun ensimmäinen päivä, koska syväväylän siirtoon liittyvistä Laitaatsalmen maantiesilloista ensimmäistä on tarkoitus ryhtyä rakentamaan pian.

Uusissa liikennesuunnitelmissa Laitaatsalmen ratasiltaa ei olekaan enää ollenkaan. Tässä hengessä ajaa Keitele- Museo elokuun viimeisenä sunnuntaina lättähatulla Jyväskylästä Savonlinnaan teemalla ”Vielä kerran junalla yli Laitaatsalmen”.
– Yksi aikakausi siinä nyt loppuu. Rata avattiin heinäkuussa 1914 ja Savonlinnasta pääsi länteen junalla yli sata vuotta, tuumii Keitele-Museon toimitusjohtaja Aimo Kääriäinen.

Lättähatuilla ajettiin Savonlinnan ja Pieksämäen välillä henkilöliikennettä 1980-luvulle asti. Edellisestä museoajosta on aikaa reilut kaksi vuotta. Silloin ajettiin Parikkalaan asti ja vanha juna herätti suurta kiinnostusta. Junassa on paikkoja 270.
– Nyt ajetaan ensin Savonlinnaan, palataan siitä Rantasalmelle ja ajetaan Savonlinnan kautta Kerimäelle ja lähdetään sitten kohti Jyväskylää. Edestakainen ajelu antaa savonlinnalaisille mahdollisuuden käydä sekä Rantasalmella että Kerimäellä.

Rantasalmen asemalla on luvassa ohjelmaa ja junassa pitkin matkaa ainakin haitarinsoittoa.
– Muutkin taiteilijat ovat tervetulleita junaan. Olisi myös äärimmäisen mukavaa, jos matkustajat pukeutuisivat 1950-60-lukujen tyyliin. Se oli lättähattujen kulta-aikaa.

Juna lähtee Jyväskylästä klo 6.45 ja Savonlinnassa se on puoli yhdentoista paikkeilla. Tässä junassa pyritään leppoisaan tunnelmaan ja jättämään turha kiire pois.
– Ei siellä olla suupielet alaspäin. Tyypillisiä matkaseurueita ovat isovanhemmat lapsenlapsineen sekä aikaihmiset, jotka ovat joskus aikoinaan matkustaneet lättähatulla. Paljon muistellaan sitä, miten junalla on aikoinaan matkustettu.

Museolla on matkaa varten liikenteen turvallisuusviraston myöntämä turvallisuustodistus sekä liikenneviraston kanssa sopimus rataverkon käyttämisestä ja asemien matkustajapalveluista.

Sen kummempia erityisjärjestelyjä ei tarvita.
– Tämä on aivan normaalia liikennettä, kun kerran ratakin on vielä käytössä.

Lisätietoja tapahtumasta, kuten aikatauluista ja lippujen hinnoista Keitele-museon nettisivuilla.

Iida Kekäle

Iida Kekäle