Vehviläinen haluaa palauttaa saaristo-osakuntien rahat

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) on käynnistänyt selvityksen, voidaanko entisen valtionosuusjärjestelmän saaristo-osakuntalisää vastaava lisä palauttaa sen menettäneille kunnille siirtymäajaksi jo ennen kuin valtionosuusjärjestelmä jälleen uudistuu vuoden 2019 alussa.

Vesa Vuorela

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) tulee perjantaina Mikkeliin kertomaan maakuntauudistuksesta.

Savonlinna saattaa saada saaristo-osakuntalisänsä takaisin jo ensi vuonna.

Saaristo-osakuntalisät poistuivat valtionosuusjärjestelmästä vuoden 2015 alussa. Savonlinna sai ennen uudistusta saaristorahaa 1,3 miljoonaa euroa vuodessa.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) on käynnistänyt valtiovarainministeriön kunta- ja aluehallinto-osastolla selvityksen, voidaanko entisen valtionosuusjärjestelmän saaristo-osakuntalisää vastaava lisä palauttaa sen menettäneille kunnille siirtymäajaksi jo ennen kuin valtionosuusjärjestelmä jälleen uudistuu vuoden 2019 alussa.

Asiassa on Vehviläisen mukaan syytä edetä nopeasti. Lähtökohdan tulisi hänen mielestään olla viimeistä uudistusta edeltäneessä tilanteessa.

Ylijohtaja Päivi Laajala ministeriöstä kertoo, että uusi valtionosuusuudistus valmistellaan samalla aikataululla kuin maakuntauudistus. Lakiesitys lähtee lausunnoille huhtikuussa ja on eduskunnan käsittelyssä syksyllä.

Samassa yhteydessä Laajalan mukaan selvitetään myös mahdollisuus saaristo-osakuntalisän maksamiseksi siirtymäaikana. Siirtymäajan saaristolisät voisivat siten juosta jo vuonna 2017.

Etelä-Savossa saaristo-osakuntia ovat myös Hirvensalmi ja Mikkeli. Hirvensalmi sai vanhan valtionosuusjärjestelmän aikana saaristolisää noin 80 000 euroa ja Mikkeli noin 17 400 euroa.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.