Pieksämäellä avovaimoaan pahoinpidellyt mies vältti vankilan – Hovioikeus tulkitsi Istanbulin sopimusta toisin kuin käräjäoikeus

Käräjäoikeus oli tuominnut keski-ikäisen miehen vuodeksi ja yhdeksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen. Hovioikeus langetti kymmenen kuukautta ehdollista ja 50 tuntia yhdyskuntapalvelusta.

Itä-Suomen hovioikeus antoi päätöksensä perjantaina.
Itä-Suomen hovioikeus antoi päätöksensä perjantaina.

Kotona avovaimonsa ja kadulla toisen mieshenkilön Pieksämäellä pahoinpidellyt mies välttyy vankilareissulta, kun Itä-Suomen hovioikeus päätti madaltaa Etelä-Savon käräjäoikeuden aiemmin antamaa tuomiota.

Käräjäoikeus oli viime huhtikuussa tuominnut keski-ikäisen miehen kahdesta pahoinpitelystä vuodeksi ja yhdeksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen.

Perjantaina päätöksensä antaneen hovioikeuden näkemys oikeaksi tuomioksi samoista rikoksista on kymmenen kuukautta ehdollista vankeutta ja lisäksi 50 tuntia yhdyskuntapalvelua.

Naisen pahoinpitely tapahtui Pieksämäellä kesäkuussa 2018 ja miehen pahoinpitely vajaa kuukausi sen jälkeen.

Hovioikeus: Väkivalta ei ollut erityisen voimakasta

Tuomio lieveni lähinnä siksi, että hovioikeus tulkitsi niin sanottua Istanbulin sopimusta toisin kuin käräjäoikeus.

Istanbulin sopimus on Euroopan neuvoston yleissopimus naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta. Sopimus sisältää velvoitteita uhrien suojelemiseksi ja tekijöiden saattamiseksi rikosoikeudelliseen vastuuseen.

Käräjäoikeudesta poiketen hovioikeus katsoi, ettei miehen rangaistusta tule Istanbulin sopimuksen nojalla määrätä ankarammaksi kuin mitä se muutoin olisi.

Hovioikeuden mukaan pahoinpitelyä ei ollut tehty asetta käyttämällä tai sillä uhkaamalla. Asianomistaja ei ollut tilanteessa puolustuskyvytön, eikä väkivalta ollut erityisen voimakasta.

Oikeuden päätöksen mukaan mies pahoinpiteli naista lyönnein ja potkuin.

Toiseen pahoinpitelyrikokseensa mies syyllistyi kadulla. Hän potkaisi toista miestä päähän niin, että uhri kaatui selälleen portaisiin.