VR lakkauttaa junavuoroja välillä Pieksämäki-Jyväskylä-Pieksämäki — Etelä-Savon maakuntaliitto vetoaa yhteyksien puolesta: ”Vuorojen säilyttäminen nähdään tärkeänä alueiden saavutettavuuden ja elinkeinoelämän kannalta”

Lakkautettavilta vuoroilta on ollut toimivat vaihtoyhteydet Savon radan liikenteeseen, mikä on mahdollistanut matkaketjun jatkumisen Kuopioon saakka. Aikataulumuutos heikentää palvelutasoa myös Joensuun suuntaan.

VR:n uudet kaukoliikenteen aikataulut tulevat voimaan 15. joulukuuta. Kuvituskuva.
VR:n uudet kaukoliikenteen aikataulut tulevat voimaan 15. joulukuuta. Kuvituskuva.

VR on lakkauttamassa joukon vuoroja yhteysvälillä Pieksämäki-Jyväskylä-Pieksämäki. Junavuorot lakkautetaan, kun VR:n uudet kaukoliikenteen aikataulut tulevat voimaan 15. joulukuuta.

Aikataulujen muutos ei koske vain Jyväskylän ja Pieksämäen välisiä yhteyksiä. Edellä mainituilta vuoroilta on ollut toimivat vaihtoyhteydet Savon radan liikenteeseen, mikä on mahdollistanut matkaketjun jatkumisen Kuopioon/Kuopiosta asti. Aikataulumuutos heikentää palvelutasoa myös Joensuun suuntaan.

Etelä-Savon maakuntaliiton tiedotteessa todetaan, että varsinkin aamuvuorojen lakkauttaminen heikentää mahdollisuuksia tehdä päivittäisiä työ- ja asiointimatkoja joukkoliikenteellä Kuopio-Pieksämäki-Jyväskylä-Tampere -välillä. Lisäksi IC 151-junavuoron lakkauttaminen katkaisee sujuvan matkaketjun Joensuun suuntaan.

— Pieksämäki on perinteinen raideliikenteen solmukohta, jonka vuorotarjontaan tehtävät muutokset vaikuttavat laajalti kaupunkien saavutettavuuteen, kuten tämäkin muutos osoittaa. On myös oletettavaa, että yhä suurempi osa työ- ja asiointimatkoista tehdään jatkossa muutoin kuin joukkoliikenteellä näillä yhteysväleillä. Se ei tue hallitusohjelman liikennepoliittisten tavoitteiden eikä Suomelle asetettujen päästövähennystavoitteiden saavuttamista, toteaa maakuntajohtaja Pentti Mäkinen tiedotteessa.

Vetoomus jätetty

Etelä-Savon maakunta on yhdessä muiden lähimaakuntien, kaupunkien ja kauppakamarien kanssa jättänyt VR:lle sekä Liikenne- ja viestintäministeriölle vetoomukset aamuvuorojen säilyttämiseksi.

— Vuorojen säilyttäminen nähdään laajalti tärkeänä alueiden saavutettavuuden ja elinkeinoelämän kannalta. Mikäli kyseiset vuorot eivät ole VR:lle markkinaehtoisesti kannattavia, tulisi ne ottaa osaksi VR:n ja Liikenne- ja viestintäministeriön välistä osto- ja velvoiteliikennesopimusta, kiteyttää Mäkinen vetoomuksen sisältöä.

Vetoomuksessa ovat mukana Etelä-Savon lisäksi Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Keski-Suomen maakunnat sekä Pieksämäen, Kuopion, Joensuun ja Jyväskylän kaupungit. Lisäksi mukana ovat Etelä-Savon, Kuopion alueen, Keski-Suomen ja Pohjois-Karjalan kauppakamarit.