Saimaannorpalle julistettiin pesärauha — surkean lumitilanteen vuoksi apukinokset ovat nyt arvossaan

Ilman apukinoksia saimaannorpalle ei tänä vuonna olisi tarjolla kunnon pesäpaikkoja.

Jaakko Avikainen

Norppien apukinoksia kolattiin ensimmäisen kerran suojelutoimena vuonna 2014. Kuva Mikkelin Anttolasta.

Saimaannorpan pesärauha julistettiin torstaina Joensuussa. WWF:n perinteisen pesärauhan julisti tällä kertaa elokuvaohjaaja Markku Pölönen.
Saimaannorpan pesärauha julistetaan silloin, kun norpat etsivät sopivia pesäpaikkoja ja valmistautuvat pesintään. Tänä talvena lumitilanne Saimaalla on surkea vesistön pohjoisinta osaa lukuunottamatta, WWF kertoo tiedotteessaan.
Tänä vuonna yli sata vapaaehtoista kolasi saimaannorpan apukinoksia Metsähallituksen johdolla. Kolattujen kinosten määrä on noin 250.

Kinokset ovat norpalle äärimmäisen tärkeitä. Ilman apukinoksia saimaannorpalle ei tänä vuonna olisi tarjolla kunnon pesäpaikkoja.
Metsähallitus on kehittänyt myös saimaannorppien keinopesiä yhdessä Itä-Suomen yliopiston kanssa. Tänä vuonna keinopesiä on tarjolla seitsemän.

Metsähallituksen luontopalveluiden suojelubiologi Miina Auttila riemuitsee siitä, että vapaaehtoisten norpan suojelutoimiin osallistuvien paikallisten määrä on lisääntynyt Saimaalla Saimaannorppa-LIFE-hankkeen myötä.
— Oman vesialueensa tuntevat paikalliset ovat korvaamaton apu saimaannorpan suojelussa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.