Mikkeli haluaa viedä vesiosaamista — Vieras Etelä-Afrikasta on kiinnostunut

Metsä-Sairilaan on suunnitteilla Sinisen biotalouden osaamiskeskus.

Risto Hämäläinen

Ulkoministeriön kehityspoliittisen osaston Ilkka Räisänen, maa- ja metsätalousministeriön vesihallintojohtaja Kai Kaatra, vesilaitoksen johtaja Reijo Turkki, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä, eteläafrikkalainen vihannesyrittäjä Piet Prinsloo ja Aquazone Oy:n Jyri Koivisto kilistelivät kierrätetyllä vedellä maanantaina.
Ulkoministeriön kehityspoliittisen osaston Ilkka Räisänen, maa- ja metsätalousministeriön vesihallintojohtaja Kai Kaatra, vesilaitoksen johtaja Reijo Turkki, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä, eteläafrikkalainen vihannesyrittäjä Piet Prinsloo ja Aquazone Oy:n Jyri Koivisto kilistelivät kierrätetyllä vedellä maanantaina.

Mikkeli pyrkii helpottamaan maailman vesipulaa ja samalla synnyttämään kaupunkiin vesiosaamiseen liittyvää liiketoimintaa.

Metsä-Sairilan uuden jätevedenpuhdistamon yhteyteen on tarkoitus perustaa Sinisen biotalouden osaamiskeskus.

Maanantaina Etelä-Savon ely-keskus tiedotti myöntäneensä kaupungille 1,1 miljoonan euron avustuksen vesiteknologian kehittämiseen ja vedenkäsittelyn osaamisen vahvistamiseen.
Vedenkäsittelyn teknologiaa kehittävä koelaitos rakennetaan Metsä-Sairilan uuden jätevedenpuhdistamon yhteyteen. Hankkeita tukee rahoituksella maa- ja metsätalousministeriö.

Koelaitos tarjoaa todellisten olojen testausympäristön vesilaitoksille, yrityksille ja tutkimuslaitoksille.
Vesiteknologiaan vientituotteena vallitsee vahva usko, koska Mikkeliin valmistuu täysin uudenlainen puhdistamo ja koska ensimmäiset askeleet on jo otettu.

Mikkelin kehitysyhtiö Miksein toimitusjohtaja Juha Kauppinen sanoo, että tavoitteena on luoda vesiliiketoiminnan keskittymä. Se käsittää uuden liiketoiminnan ohella tutkimus- ja kehitystoimintaa sekä koulutusta. Muun muassa Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT) ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ovat mukana osaamiskeskuksessa.

LUT rekrytoi paraikaa kahta uutta apulaisprofessoria vesitutkimukseen, sijoituspaikkana Mikkeli. Valintojen jälkeen yliopistolla on Mikkelissä kuusi professuuria.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sanoo, että kyseessä on alku valtakunnallisesti ainutlaatuiselle osaamiskeskukselle. Leppä odottaa, että löydetään ratkaisuja haitallisten ympäristövaikutusten vähentämiseen ja samalla syntyy tuotteita ja palveluita vientiin.

Eteläafrikkalaisen Piet Prinsloon intressi kohtaa Mikkelin tavoitteet. Prinsloon edustama suuryritys, vihannesten tuottaja ZZ2 kärsii vesipulasta.

Prinsloo tutustuu vesilaitoksen Kenkäveron jätevedenpuhdistamolla Aquazone Oy:n jäteveden käsittelyjärjestelmään, jossa mikkeliläisten käyttämästä vedestä tehdään puhdasta vettä.


— Kierrättämiseen on löydyttävä uusia ratkaisuja. Kasteluveden pula alkoi jo 90-luvulla, ja se on jatkuvasti pahentunut. Tarvitsemme vahvan, pitkäikäisen ja taloudellisen ratkaisun, määrittelee Prinsloo

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.