Mikkeliin Urpolan vitoselle suunnitellaan uutta laavua, jota kuka tahansa saa tulla rakentamaan keitto- ja kahvipalkalla — Monen toimijan urakka "on kuin nyyttäripöytä, johon jokainen tuo jotakin"

Laajalammelle ulkoilureitin varteen tuleva laavu on useiden mikkeliläisten toimijoiden yhteinen ponnistus.

Taru Hokkanen

Meijän Mikkeli -hankkeen projektipäällikkö Hannu Korhonen esittelee Urpolan ulkoilureitin varrella olevaa pientä aukiota, johon uusi laavu sijoitetaan.
Meijän Mikkeli -hankkeen projektipäällikkö Hannu Korhonen esittelee Urpolan ulkoilureitin varrella olevaa pientä aukiota, johon uusi laavu sijoitetaan.

Mikä motivoisikaan paremmin lenkille kuin tieto ulkoilureitin varrella odottavasta taukopaikasta?

Mikkelin Urpolan ulkoilureiteillä laavun suomasta hengähdystauosta ovat päässeet aiemmin nauttimaan 10 kilometrin reitin käyttäjät. Nyt laavua ollaan suunnittelemassa myös Urpolan viiden kilometrin reitin varteen, Laajalammelle.

Laavu sijoitetaan lähelle kohtaa, jossa viiden ja 10 kilometrin reitit kulkevat vieretysten, kivenheiton päähän Ratosuontieltä.

Vaikka laavu ei ole monimutkainen rakennelma, se vaatii monen toimijan yhteisen ponnistuksen.

Uuden laavun rahoittavat Meijän Mikkeli -hanke ja Laajalammellakin toimiva Mikalo Oy, ja tarvittavat puut saadaan kaupungin metsätoimelta. Rakentajina toimii pääosin työllisyyspalveluiden työllisyysryhmä, ja veistäminen tapahtuu Jääkärinkadulla liikuntapalveluiden tontilla.

Myös talkoolaiset tervetulleita

Meijän Mikkeli -hankkeen projektipäällikkö Hannu Korhonen kertoo, että yhteistyöllä saadaan aikaan sellaista, mikä ei Mikkelin kaupungin nykyisessä taloustilanteessa olisi muuten mahdollista.

— Työllisyyspalveluilla on osaavia tekijöitä muttei rahaa. Meijän Mikkeli -hanke ja Mikalo yhdessä pystyvät tähän vastaamaan, Korhonen kuvailee.

— Tämä on kuin nyyttäripöytä, johon jokainen tuo jotakin.

Taru Hokkanen

Urpolan vitosen laavusta tulee samanlainen kuin seinälle heijastetusta Anttolan uudesta laavusta. Urakassa ovat mukana esimerkiksi Mikkelin liikuntapaikkapäällikkö Pekka Turunen (vas.), Mikalon Maija Ikonen, toimintakeskuksen Päivi Iivari ja Päivi Skinnari sekä työllisyyspalveluiden Harri Kaipainen.
Urpolan vitosen laavusta tulee samanlainen kuin seinälle heijastetusta Anttolan uudesta laavusta. Urakassa ovat mukana esimerkiksi Mikkelin liikuntapaikkapäällikkö Pekka Turunen (vas.), Mikalon Maija Ikonen, toimintakeskuksen Päivi Iivari ja Päivi Skinnari sekä työllisyyspalveluiden Harri Kaipainen.

”Jokaisella” Korhonen tarkoittaa kaikkia kaupunkilaisia. Kuka tahansa kiinnostunut on nimittäin tervetullut osallistumaan rakennustöihin talkoohengessä tai ihan vain seuraamaan työskentelyä.

Talkoolaisille on hankittu talkoovakuutus, ja vaativimpia töitä tehdään vain kokeneemman tekijän ohjauksessa. Laajalammen kylätalossa Laajatuvassa tarjotaan talkoolaisille pari kertaa viikossa aamukahvit ja keittolounas.

Jalan, suksilla tai autolla

Viiden kilometrin reitille tulevan laavun toivotaan palvelevan esimerkiksi koululaisryhmiä, joille 10 kilometrin reitti on liian pitkä.

Laavun luokse rakennetaan myös halkoliiteri, nuotiopaikka sekä pöydät ja penkit ruokailua varten. Taukopaikalle pääsee ulkoilureittiä pitkin tai sitten kävellen noin 200 metrin päässä sijaitsevan parkkialueen luota. Talvella parkkipaikalta tampataan lumeen reitti laavulle kävelijöitä varten, kun ulkoilureitti on varattu ladulle.

Emme halua sitä ilmiötä, että rakennus rakennetaan salassa eikä se sitten löydä käyttäjiä. — Hannu Korhonen

Laavu on esteetön, eli sen suojiin pääsee myös pyörätuolilla. Se rakennetaan samoilla piirustuksilla kuin Anttolan Hallavuorelle kesällä 2019 valmistunut uusi laavu. Harmolantieltä noin puolen kilometrin päässä sijaitsevaa laavua olivat edistämässä esimerkiksi Anttolan aluejohtokunta sekä työllisyys- ja liikuntapalvelut.

Yhteisöllisyyttä Laajalammelle

Laavun rakentamisen toivotaan lisäävän laajalampelaisten kokemaa yhteisöllisyyttä.

— Haluamme, että rakentaminen tapahtuu yhteisesti ja siten laavu myös otetaan yhteisesti käyttöön. Emme halua sitä ilmiötä, että rakennus rakennetaan salassa eikä se sitten löydä käyttäjiä, Korhonen kertoo.

Korhonen toivoo yhteisen rakennusprojektin myös parantavan Laajalammen mainetta. Hänen mukaansa Laajalammesta on puhuttu kehnompana asuinalueena sen luonnosta, kouluista ja hyvistä peruspalveluista huolimatta.

Mikkelin liikuntapaikkapäällikkö Pekka Turunen kuvailee hanketta hyväksi kaupungin kannalta. Laavu hyödyttää kaupungin ulkoilijoita, mutta siihen ei käytetä kaupungin liikuntapalvelujen rahoitusta.

— Meille jää laavun hoito, mikä onkin järkevää, kun käymme Urpolan kympinkin laavua hoitamassa, Turunen kertoo.

Laavun valmistumiselle ei ole tarkkaa aikataulua. Valmiista taukopaikasta päästäneen nauttimaan keväällä 2020.

Juttua korjattu 18.11. klo 20.47: Pekka Turunen kertoo kommentissaan Urpolan kympin laavun hoitamisesta, ei ladun hoitamisesta, kuten jutussa aikaisemmin virheellisesti luki.