Luontokuvaaja Tea Karvinen on viettänyt aikaa kaikissa Suomen 40 kansallispuistossa yhteensä yli 700 päivänä — Tiistaina hän kertoo Mikkelissä kokemuksistaan ja kirjastaan

Kirjan valmistuminen ei sammuttanut Tea Karvisen innostusta kansallispuistoihin ja ylipäänsä luontoon.

Tea Karvinen

Tea Karvinen on viettänyt aikaa muun muassa Etelä-Konneveden kansallispuistossa.
Tea Karvinen on viettänyt aikaa muun muassa Etelä-Konneveden kansallispuistossa.

Luontokuvaaja Tea Karvinen tuntee kaikki Suomen 40 kansallispuistoa. Vuoden 2010 jälkeen hän viettänyt niissä aikaa yhteensä yli 700 päivänä.

Aineiston pohjalta syntyi Kansallispuistot — maamme luonnon helmet -kirja, joka julkaistiin elokuussa 2017.

Mutta miten Karvisesta tuli kansallispuistoihin erikoistunut luontokuvaaja?

— Vuonna 2003 palasin Suomeen ja synnyinkaupunkiini Helsinkiin Yhdysvalloista, missä olin ollut yhdeksän vuotta. Helsingissä työskentelin freelancer-lehtikuvaajana, kunnes tuli syksy 2008 ja yksin vietetty yö karhupiilokojussa Kuhmossa, Karvinen kertoo.

— Kysyin itseltäni, että mitä haluan tehdä loppuelämäni. Vastaus oli, että haluan valokuvata, mutta en lehtikuvaajana vaan luontokuvaajana.

Karvinen muutti vuonna 2011 Kuusamoon ja 2013 nykyiseen kotikaupunkiinsa Rovaniemelle.

Urakka tuntui aluksi liian työläältä

Oleellisesti Karvisen elämään vaikutti keskustelu uusiseelantilaisen luontokuvaajan Tui De Royn kanssa.

— Hän sanoi, että maailma on täynnä loistavia luontokuvaajia. Jos haluat työllesi huomiota, erikoistu johonkin.

Tavoitteena oli, että teen kirjan sitten, kun olen viettänyt kansallispuistoissa yhteensä noin vuoden päivät. Siihen kului kolmisen vuotta, mutta tajusin, että en ole valmis. — Tea Karvinen

Siihen aikaan Claes Grundsten oli viimeistelemässä kirjaansa Ruotsin kansallispuistoista. Karvinen pohti, josko tekisi vastaavan Suomen kansallispuistoista, mutta piti urakkaa aluksi liian työläänä.

— Puoli vuotta myöhemmin kuitenkin aloitin. Tavoitteena oli, että teen kirjan sitten, kun olen viettänyt kansallispuistoissa yhteensä noin vuoden päivät. Siihen kului kolmisen vuotta, mutta tajusin, että en ole valmis.

— Ymmärsin, että parhaat asiantuntijat ovat he, jotka asuvat kansallispuistojen kupeessa tai käyvät niissä töissä. Sitten vein aina yhden tai kaksi asiantuntijaa kerrallaan kanssani maastoon.

— Lopulta vuonna 2017 vietin seitsemän kuukautta ”vankina” kotonani. Kirjoitin ja valitsin parhaat palat kirjaan.

Kirjan valmistuminen ei sammuttanut Karvisen kiinnostusta kansallispuistoihin.

— Edelleen kierrän kansallispuistoja, mutta sallin itselleni muitakin luontokohteita. Maaliskuussa olin viisi päivää itsekseni erämaassa Kilpisjärvellä. Oli ihanaa.

Kansallispuistoilta Mikkelin pääkirjastossa tiistaina 28. toukokuuta kello 17.30. Tea Karvisen esitelmä pohjautuu hänen Kansallispuistot — maamme luonnon helmet -kirjaansa. Lopuksi nähdään multimediaesitys. Tea Karvisen kuvia kansallispuistoista näkee osoitteessa www.teakarvinen.com.