Mikkelissä sattuu toiseksi eniten hirvikolareita – Autoilijoilla on nyt luvallisesti käytössä uusi keino varoittaa kanssa-autoilijoita

Peurakolareiden määrä kasvaa.

Jussi Murtosaari

Hirvet liikkuvat syksyllä aktiivisesti kiima-ajan ja nyt alkaneen jahdin vuoksi.
Hirvet liikkuvat syksyllä aktiivisesti kiima-ajan ja nyt alkaneen jahdin vuoksi.

Metsäinen seutu, aluetta halkovat pääväylät ja vahva hirvikanta nostavat Mikkelin paikkakunnaksi, jossa sattuu paljon hirvieläinonnettomuuksia.

Viime vuonna hirvivahinkoja tapahtui Tilastokeskuksen mukaan Mikkelissä maan toiseksi eniten, 40. Enemmän vahinkoja sattui vain Kouvolassa, 42.

Edellisenä vuonna määrä oli Mikkelissä 31 ja sitä aiemmin 45.

Myös muualla Etelä-Savossa tulee lommoja ja pahimmillaan henkilövahinkoja. Esimerkiksi Mäntyharjussa kirjattiin viime vuonna 9 hirvikolaria ja Juvalla 6. Mäntyharjussa sattui myös 10 vahinkoilmoitukseen johtanutta peurakolaria.

– Peurakanta on kasvussa Itä-Suomessa, ja ennustaa voi, että peurakolareiden määrä ohittaa pian Etelä-Savossakin hirvionnettomuuksien määrän, sanoo Lähi-Tapiola Savo-Karjalan korvausjohtaja Ari Poutanen.

– Yleensä pienen hirvieläimen kanssa törmääminen on kuitenkin terveydelle pienempi riski kuin hirveen osuminen.

Metsästys alkoi, hirvet liikkuvat

Mikkelin alueella hirvieläinonnettomuuksia sattuu eniten pääväylillä. Useita onnettomuuksia on tapahtunut Viitostiellä Otavan paikkeilla ja Ristiinantiellä Löydön kohdalla.

Kolarialttiita paikkoja on myös Kalvitsan ja Haukivuoren välillä sekä Jyväskyläntiellä.

Poutanen toteaa, että hirvien liikkumisessa ovat nyt meneillään aktiivisimmat viikot, kun hirvijahdit ovat alkaneet. Etenkin aamu- ja iltahämärän aikaan autoilijoiden kannattaa olla tarkkana. Syksyllä hirviä liikuttaa myös laumojen siirtyminen talvilaitumille.

– Hirvieläinmerkit eivät ole teiden varsilla turhaan. Vauhtia kannattaa vähentää, kun huomaa merkin.

Tieliikennelaki on tuonut teiden pientareille uuden liikennemerkin, kauriseläimistä varoittavan merkin. Se varoittaa myös peuroista.

Väylävirasto

Uusi liikennemerkki varoittaa kauriseläimistä.
Uusi liikennemerkki varoittaa kauriseläimistä.

Tieliikennelakiin on tehty myös muutos, joka koskee hätävilkun käyttöä vauhdissa. Hätävilkun saa laittaa päälle, jos haluaa varoittaa muita tienkäyttäjiä välittömästä vaarasta, esimerkiksi hirvestä tiellä.

Aiemmin laissa puhuttiin hätävilkun käytöstä vain pysähtyneessä autossa. Täsmennyksellä pyritään selkeyttämään käyttöä.