Vapo on haalinut apua Suursuon sammutustöihin aina Keski-Suomesta saakka, yhteensä yli 80 ihmistä — Palon aiheuttamat tappiot alkavat olla kuusinumeroinen luku, arvioi toimintaketjun päällikkö

Vapolla on Kaakkois-Suomessa noin 30 turvetuotantoaluetta, joilla kaikilla tuotanto on keskeytetty sammutustöiden takia.

kai skyttä

Taipalsaaren Suurisuolla sammutetaan turvepaloa
Turvetuotanto Suursuolla ja noin 30 muulla Vapon kaakkoissuomalaisella tuotantoalueella on toistaiseksi keskeytetty.
Taipalsaaren Suurisuolla sammutetaan turvepaloa Turvetuotanto Suursuolla ja noin 30 muulla Vapon kaakkoissuomalaisella tuotantoalueella on toistaiseksi keskeytetty.

Taipalsaaren Suursuon turvetuotantoalueella sammutustöissä on huhkinut pelastajien rinnalla myös yli 80 Vapo Oy:n paikalle hälyttämää ihmistä.

Turvekentällä sammutustöissä on mukana niin Vapon työntekijöitä kuin yhtiön urakoitsijoiden ja aliurakoitsijoiden henkilökuntaa. Väkeä ja kalustoa palavalle suolle avuksi on haalittu Lappeenrannan seudun ohella myös Kouvolan ja Mikkelin seudulta, kertoo Vapon Kaakkois-Suomen toimintaketjun päällikkö Ilkka Laitinen. Keski-Suomesta Viitasaarelta piti hälyttää paikalle erikoiskalustoa eli syviä ojajyrsimiä.

— Koneyksiköitä paikalla on parisen kymmentä. Myös paikallisten maatalousyrittäjien lietevaunut ovat olleet isona apuna sammutustöissä, Laitinen sanoo.

Tällä hetkellä Vapon väki tekee sammutustöitä kahdessa 12:n tunnin vuorossa. Vuorossa työskentelee 40 henkilöä.

Maanantai-iltapäivänä syttyneen palon alkuvaiheessa lähes ympärivuorokautinen sammutustyö ei ollut vierasta ammattipelastajille, mutta ei myöskään Vapon porukalle.

Minna Mänttäri

Suursuon turvetuotantoalueen tulipalo, Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen tiedotustilaisuus
Vapon Kaakkois-Suomen toimintaketjun päällikkö Ilkka Laitinen (vasemmalla) ja aluepäällikkö Juha Koskiniemi osallistuivat Suursuon palon tiedotustilaisuuteen maanantai-iltana.
Suursuon turvetuotantoalueen tulipalo, Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen tiedotustilaisuus Vapon Kaakkois-Suomen toimintaketjun päällikkö Ilkka Laitinen (vasemmalla) ja aluepäällikkö Juha Koskiniemi osallistuivat Suursuon palon tiedotustilaisuuteen maanantai-iltana.

Laitisen mukaan tuotannon menetyksistä johtuvia taloudellisia tappioita on tässä vaiheessa vaikea arvioida. Alkuviikosta hän arveli miinuksen venyvän kymmeniin tuhansiin euroihin, mutta summa kasvaa sammutustöiden pitkittyessä.

— Kustannusten osalta puhutaan kuusinumeroisesta luvusta, Laitinen toteaa.

Vapolla on Kaakkois-Suomessa noin 30 turvetuotantoaluetta, joilla kaikilla tuotanto on keskeytetty sammutustöiden takia.

Taipalsaarelle työntekijöitä ja kalustoa on valjastettu eniten lähellä olevilta suurimmilta työmailta Konnunsuolta Joutsenosta ja Nokeissuolta Tuohikotista.

— Kaikille isoille on kuitenkin jätetty vähintään alkusammutukseen tarvittava kalusto, Laitinen sanoo.

Sitä, kuinka kauan tuotantokatkos ja sammutustyöt kestävät, ei Laitinen osaa tässä vaiheessa sanoa.

— Kesällä on tarve tuottaa turvetta eikä seisokkipäiviä haluta, mutta tämä ison mittaluokan tilanne on hoidettava turvalliselle pohjalle.

Luetuimmat