Allegro-junan matkustajamäärät kasvussa — Kohta matkailijat voivat saada ilmaisen e-viisumin: ”Suomi ei silti voi tehdä viisumihelpotuksia venäläisille”

Junamatkailu Pietariin voi kasvaa viisumihelpotusten myötä.

Kai Skyttä

Allegro-junissa matkustaa Suomesta Venäjälle vuosittain noin puoli miljoonaa matkustajaa. Arkistokuva.
Allegro-junissa matkustaa Suomesta Venäjälle vuosittain noin puoli miljoonaa matkustajaa. Arkistokuva.

Viisumien hakemiseen Venäjälle on mahdollisesti luvassa helpotuksia ensi lokakuusta lähtien. Matkustajat voivat tällöin hankkia sähköisen viisumin ilmaiseksi internetissä Pietariin ja Leningradin alueelle, eli Viipuriin ja Karjalankannakselle.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Suomessa Ilta-Sanomat.

Tavoitteena e-viisumi koko maahan

Pietarin pääkonsulaatista ei ole vielä vahvistettu, voivatko viisumia hakea myös suomalaiset. Uutistoimisto Tassin mukaan presidentti Vladimir Putin on kuitenkin antanut Venäjän hallitukselle tehtäväksi listata lokakuuhun mennessä maat, joiden kansalaiset voivat hakea viisumia.

Putin allekirjoitti viime torstaina viisumihakemusten helpottamista koskevan uuden asetuksen. Tavoitteena on saada uusi e-viisumi koskemaan koko maata vuoden 2021 alkuun mennessä.

Ulkomaalaiset ovat voineet saada sähköisen viisumin jo aiemmin Venäjän Kaukoitään ja Kaliningradiin. Ilta-Sanomien mukaan Kaliningradiin matkustaville suomalaisille on myönnetty sähköisiä viisumeja jo nyt.

Suomi on osa Schengen-järjestelmää, johon ei voi tehdä muutoksia pelkästään suomalaisilla päätöksillä. — Ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen

Suomi ei voi tehdä viisumihelpotuksia

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen kertoo, että Venäjän mahdollisella e-viisumilla ei ole vaikutusta Venäjältä Suomeen tuleviin viisumihakemuksiin.

Viisumien hakemisen helpotuksilla Venäjä tahtoo ilmeisesti lisätä matkailijoiden määrää ja tuottoja. Suomi ei voi silti tehdä yhtä helposti viisumihelpotuksia venäläisille

— Suomi on osa Schengen-järjestelmää, johon ei voi tehdä muutoksia pelkästään suomalaisilla päätöksillä. Aloiteoikeus muutosten tekemiseen on Euroopan komissiolla.

Viisumihaku Venäjältä nousussa

Tuomisen mukaan venäläisille myönnettyjen viisumien määrässä on ollut kuluvan vuoden aikana noin 15 prosentin noususuhdanne. Venäjältä viisumin saaminen Suomeen on ollut hänen mielestään tähän mennessä suhteellisen yksinkertaista.

— Se on helpompaa ja nopeampaa kuin suomalaisen hakea viisumia Venäjälle.

Viisumihelpotussopimuksen mukaan Venäjän kansalaisten viisumimaksu on 35 euroa. Toimitusaika vaihtelee, nykyään hakemuksen käsittely kestää Pietarissa keskimäärin 9 arkipäivää. Viime vuonna venäläisille myönnettiin Suomesta noin 669 000 viisumia.

Suomalaisten määrä Allegro-junissa kasvoi viime vuonna noin 8 prosenttia. — VR:n Venäjän liikenteen asiantuntija Satu Valkiainen

Allegron matkustamäärät kasvaneet

VR:n Venäjän liikenteen asiantuntija Satu Valkiainen kertoo, että Allegro-junissa matkustaa Suomesta Venäjälle vuosittain noin puoli miljoonaa matkustajaa. Viime vuosina suomalaisten junamatkailijoiden määrä Pietariin on ollut tasaisessa kasvussa.

— Suomalaisten määrä Allegro-junissa kasvoi viime vuonna noin 8 prosenttia. Tänä vuonna kasvua on tähän mennessä ollut vielä enemmän, kesäkuun loppuun mennessä noin 12 prosenttia.

Kouvolasta Pietariin matkustavien määrää Valkiainen ei voi kertoa, koska VR ei anna asemakohtaisia matkustajatietoja julkisuuteen.

Ei vielä vaikutusta junavuoroihin

Valkiainen arvioi, että viisumihakemisen helpommaksi muuttuminen nostaisi Allegro-junien matkustajamääriä entisestään. Varsinkin viisumin hinta vaikuttaisi todennäköisesti matkojen kysyntään.

Junavuorojen lukumäärää Pietariin ei kuitenkaan voida lisätä tällä hetkellä käytössä olevalla junamäärällä. Suosituimmat vuorot VR ajaa kuin ennenkin: kahdella yhteen kytketyllä junalla yhden sijasta.

— Raja- ja tulliviranomaiset haluavat kapasiteetin lisäyksistä tiedon hyvissä ajoin etukäteen. Siksi emme pysty lisäämään sitä lyhyellä varoitusajalla.

Fakta

Tällainen on uusi sähköinen viisumi Venäjälle

Sähköistä viisumia voi anoa osoitteessa electronic-visa.kdmid.ru. Käyntiä matkatoimistossa tai Venäjän konsulaatissa ei tarvita.

Viisumi on voimassa 30 päivää.

Viisumin haltijalla on oikeus viipyä maassa yhtäjaksoisesti enintään 8 päivää.

Hakemus luvataan käsitellä neljän päivän sisällä sen jättämisestä.

Hakijan passin on oltava voimassa vähintään kuusi kuukautta hakemuksen jättämisen jälkeen.

Hakemukseen tarvitaan passikuva. Kuvan voi ottaa itse vaikka puhelimella, kunhan se täyttää passikuvan vaatimukset.

Venäjän viisumisäännöt edellyttävät, että matkailijalla on koko vierailun ajan voimassa oleva matkavakuutus.

Sähköinen viisumi on säädetty turistimatkoille, liikematkoille sekä urheilun, tieteen ja taiteen tapahtumissa vieraileville henkilöille.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset