Apobase-voiteita on vedetty pois apteekeista - virallista ilmoitusta asiasta ei ole tullut

Tukesiin on tullut lääkäreiltä runsaasti ilmoituksia voiteen aiheuttamista iho-ongelmista.

Jaakko Avikainen

Apobase-voiteen aiheuttamien iho-oireiden syyksi ihotautilääkärit arvelevat voiteen säilytteen vaihtamista toiseen. Mikkelin I Apteekista voiteet on poistettu myynnistä.

Lääkäreiltä on tullut useita ilmoituksia Apobase-voiteen käytöstä aiheutuneista reaktioista turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesiin.
Kemikaalien markkinavalvontaryhmän päällikkö Marilla Lahtinen kertoo, että on harvinaista, että lyhyessä ajassa ilmoituksia on tullut runsaasti ympäri Suomea. Ensimmäinen ilmoitus asiasta tuli perjantaina.

Tilanteen tekee poikkeukselliseksi myös se, että ilmoitukset tulivat nimenomaan lääkäreiltä.

— Kosmeettisten tuotteiden käytön pitää olla turvallista, Lahtinen sanoo.

Apobase-ihonhoitotuotteen markkinoijayritykselle Actavis-lääkekonsernille on Tukesista laitettu kysely, jossa pyydetään selvitystä asiasta. Siinä selvitetään, liittyykö asiaan jotakin lainsäädännön vastaista, jolloin Tukes määrää vetämään tuotteen markkinoilta.

Jos kyseessä on lainmukainen tuote, josta kuitenkin aiheutuu allergisia reaktioita, Tukes selvittää, mitä yritys tekee asialle.
Iho-oireiden syyksi ihotautilääkärit arvelevat voiteen säilytteen vaihtamista toiseen.

Savonlinnan Linnaportin apteekista sekä Pääskylahden ja Enonkosken sivuapteekeista Apobase-voide vedettiin pois myynnissä keskiviikkoaamuna. Apteekkari Eija Nousiainen poisti tuotteen hyllystä, vaikka virallista tietoa asiasta ei ollut vielä tullut.

Hän oli lukenut ihotautilääkärien huolesta tuotetta kohtaan yhteistyöapteekkien omalta kanavalta, jonne Mikkelin I Apteekki laittoi asiasta viestin perjantaina. Lisäksi tuotteen valmistajan paikallinen edustaja oli ottanut asiasta yhteyttä Nousiaiseen keskiviikkoaamuna.

Nousiaisen mukaan asiakkailta ei ole tullut palautetta voiteesta, mutta asiakaskunnassa ei myöskään ole kovin paljoa voiteen käyttäjiä. Muita perusvoiteita ostetaan enemmän.
– Perusvoiteiden käyttö lähtee usein liikkeelle lääkärin määräyksestä, ja siinä on alueellisia eroja.

Jos asiakas tulee vastedes apteekkiin Apobase-reseptin kanssa, apteekista otetaan yhteyttä sen määränneeseen lääkäriin.
– Vaikka voiteella ei ole lääkkeen statusta, se on apteekkimyynnissä oleva tuote. Kaikkiin myynnissä oleviin tuotteisiin suhtaudutaan yhtä vakavasti.

Actavis Oy:n toimitusjohtaja Christian Jönsson lupaa tiedottaa asiasta tänään. Hänen mukaansa yrityksessä tehdään parhaillaan toimenpiteitä asian selvittämiseksi.

Hän vahvistaa Lääkärilehdelle säi­lön­täai­nee­seen koh­dis­tu­vat epäi­lyk­set.

Jöns­so­nin mu­kaan nyt ha­vai­tut reak­tiot kos­ke­vat Apo­ba­se cre­me, lo­tion ja oi­ly cre­me -pe­rus­voi­tei­ta, joi­den säi­lön­täai­ne­koos­tu­mus vaih­det­tiin tou­ko­kuus­sa 2014.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.