Syksyllä matalalle jääneet Saimaa ja muut järvet saavat nyt täydennystä sulavasta lumesta — Pienten järvien tulvahuippu ehkä jo tällä viikolla

Vedenkorkeuden uskotaan kipuavan maakunnassa tavallisille tasoille.

Jukka Ahdelma

Kallioon on piirtynyt raja Saimaan viime vuoden  vesirajasta. Kuva on Saimaalta maaliskuun lopulta.
Kallioon on piirtynyt raja Saimaan viime vuoden vesirajasta. Kuva on Saimaalta maaliskuun lopulta.

Lumet sulavat kovaa vauhtia, ja samalla järvien vedenpinnat nousevat.

Etelä-Savon ely-keskus kertoo, että syksyllä järvien jäätyessä vedenkorkeudet olivat Etelä-Savossa matalalla, koska vuosi 2018 oli varsin kuiva. Tämän vuoden puolella on puolestaan satanut tavallista enemmän, ja runsaiden lumien sulaessa järvet saavat täydennystä.

Vedenkorkeuden uskotaan kipuavan Etelä-Savossa tavallisille tasoille.

Pienten järvien tulvahuippu ehkä jo lähipäivinä

Myös kevättulvista on tulossa Etelä-Savossa tavanomaisia. Ely-keskus kuitenkin toteaa, että kevään sademäärät ja lämpötilat voivat vielä muuttaa tilannetta. Pienten järvien tulvahuippu saattaa olla jo tällä viikolla.

Mäntyharjussa Pyhäveden ja Kallaveden tulvien ennakoidaan kohoavan tavallista korkeammalle. Tällä hetkellä kyseisten järvien vedenkorkeus on 25 senttiä korkeammalla kuin tähän aikaan vuodesta keskimäärin ja nousee vielä noin 15 senttiä kevään säästä riippuen.

Kyyvesi on noin 10 senttiä ajankohdan keskiarvoa korkeammalla, mutta vedenpinnan ennakoidaan nousevan enää 20–30 senttiä toukokuun puoliväliin mennessä. Näin ollen sen kevättulva jää tavallista pienemmäksi.

Saimaalla vedenpinta on ollut huhtikuun lopulla lähellä ajankohdan keskitasoa. Kesäkuun lopussa koittavaan tulvahuippuunsa mennessä Saimaan pinnan ennustetaan nousevan noin 30–50 senttiä.

Jäät petollisen heikkoja

Kevätaurinko paitsi sulattaa lumia, myös heikentää jäitä tehokkaasti.

Ely-keskus varoittaa, että jäät ovat nyt petollisen heikkoja. Lähipäivien lämpimien säiden ennakoidaan sulattavan jäät pienistä ja keskisuurista järvistä.

Uusimmat uutiset