Äidinkieli avasi kevään ylioppilaskirjoitukset — Ensi vuonna kaikki on jo digitaalista

Matematiikka digitalisoituu ensi keväänä. Koulun ohjelma ohittaa kokelaan oman koneen käyttöjärjestelmän digitaalisesti kirjoitettaessa.

Harri Teitto

Taas keskitytään oleelliseen. Hyvät eväät varmistavat onnistuneen lopputuloksen.
Taas keskitytään oleelliseen. Hyvät eväät varmistavat onnistuneen lopputuloksen.

Tämän kevään ylioppilaskirjoitusten kirjalliset kokeet ovat alkaneet. Maanantain kirjoitusten ohjelmassa ovat äidinkielen esseekoe sekä suomi ja ruotsi toisena kielenä -kokeet.


Kevään kirjoitukset päättää saamen äidinkielen koe, joka kirjoitetaan keskiviikkona 28. maaliskuuta. Jatkossa molemmat äidinkielen kokeet suoritetaan muiden kirjallisten kokeiden yhteydessä.

Ylioppilaskirjoituksiin on tänä kevään ilmoittautunut kaikkiaan 40 894 kokelasta. Kirjoittajia on nyt 679 enemmän kuin keväällä 2017.


Luvussa ovat mukana sekä ensimmäisen kerran ylioppilaskirjoituksissa olevat abiturientit että ne, jotka sellaiset kokelaat, jotka uusivat hyväksyttyjä tai hylättyjä kokeita tai täydentävät tutkintoaan.

Kaikkiaan tehdään 128 168 koesuoritusta eri aineissa.

Yhä useampi oppiaine kirjoitetaan jo tänä keväänä digitaalisesti. Nyt digitaalisesti kirjoitettavat aineet ovat englanti, espanja, italia, portugali, latina ja biologia. Yli 61 000 koesuoritusta tehdään tänä keväänä digitaalisesti.


Lopullisesti ylioppilaskirjoitukset digitalisoituvat ensi vuoden keväällä. Silloin myös matematiikan koe digitalisoituu.

Digitaaliset kokeet suoritetaan kannettavilla tietokoneilla. Kone voi olla joko oppilaan oma, lainattu tai koulun. Kokeen käyttöjärjestelmä käynnistetään kokelaan tietokoneelle USB-tikulta.


Käyttöjärjestelmä korvaa koneen oman käyttöjärjestelmän kokeen ajaksi. Koneen käyttöjärjestelmä ja kovalevy säilyvät muuttumattomina kokeen aikana.

Kommentoidut