Mäntyharju ruokki kunnon aamiaisella kaikki lapset

Vanhempainyhdistyksen tempaus toi puurolautaset luokkiin ensimmäisellä tunnilla.

Mikko Kontti

Opettaja Titta Viljakainen jakeli puuroihin voisilmiä. Milla Mouhu ja muut 3B-luokkalaiset valmistautuivat syömään aamupalan koululla. 

Torstaiaamuna Mäntyharjun kouluilla lukujärjestys poikkesi normaalista. Ensimmäisellä tunnilla keskityttiin terveelliseen aamupalaan. Sellainen tarjottiin kaikkiaan 800 ruokailijalle vanhempien valmistamana ja tarjoilemana.


Yhtenäiskoulussa tarjolla oli maitopohjainen kaurapuuro mansikkamurskalla, muheva ruisleipä, kurkkua, juustoa, tuoremehua ja porkkanaa.
Ruoka maittoi 3B-luokalle, ja lisää haettiin.
Yli puolet käsistä nousi viittaamaan, kun opettaja Titta Viljakainen kysyi, miksi aamupala on tärkeä.
— Sitten jaksaa koulussa paremmin. Jos ei syö kunnolla, alkaa väsyttää, vastasi Oona Kohonen.

Lounas odottaa yleensä kello 11. Opettajien kokemus on, että sitä ennen ehtii vireystila huomattavasti laskea, jos ei ole aamulla syönyt. Pitkien koulupäivien iltapäiviin saa tuoda välipalan.

Kyselykierroksen perusteella kolmasluokkalaisten aamupalat ovat monipuolisia. Puuroa ja leipää on lähes kaikkien lautasilla. Oppilaiden kertoman mukaan opintietä kuljetaan myös esimerkiksi kotipihan omenien, viiriäisen munien ja jugurttityyppisen tehojuoman voimalla.

Aamiaisen järjestäjät olivat saaneet liikkeelle yli 50 vapaaehtoista. Vanhempien lisäksi talkootöihin osallistui mummeja ja kummeja. Paikallisilta sponsoreilta ja tuottajilta oli saatu elintarvikkeita.
— Tämä on meidän Suomi 100-tapahtuma, totesi vanhempainyhdistyksen varapuheenjohtaja Minna Hytönen.
— Tehkää perässä muut kunnat, kannusti Virve Väisänen.
Perinteisesti Yhtenäiskoululla on aiemmin järjestetty välipalatapahtumaa. Aamiaisen ajatus lähti sen laventamisesta.

Hytönen kertoo, että aamiaistempauksella on sosiaalinen merkitys, ja ennen kaikkea sillä kiinnitetään huomiota terveelliseen ja monipuoliseen syömiseen.

— Maanantainälkä on tuttu ilmiö kouluissa, ja valitettavan paljon tuntuu olevan lapsia, jotka aamulla lähtevät liikkeelle yhdellä paahtoleivällä tai eivät syö ollenkaan.
Ravinnon merkityksestä lapsille ja nuorille kertoivat myös Jukureiden A-juniorit päävalmentaja Marko Kauppisen johdolla.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.