Lumisade piti viranomaiset kiireisenä: Pieksämäellä sattui useita onnettomuuksia tiistaina, ely-keskus lykkää kesänopeusrajoituksiin siirtymistä

Ely-keskuksen liikenneturvallisuusasiantuntija Esko Tolvanen kertoo, että kesärajoituksista kertovat kyltit aiotaan vaihtaa vasta torstaina tai perjantaina, jos sää sallii.

Arja Reinikainen

Tavararekan perävaunu tukki kaistan Ysitiellä.
Tavararekan perävaunu tukki kaistan Ysitiellä.

Maanantain ja tiistain välisen yön aikana satanut lumi oli ollut osasyynä useille onnettomuuksille Pieksämäellä tiistaiaamuna.

Ysitie oli osittain suljettu liikenteeltä Pieksämäellä Suursuon kohdalta useiden tuntien ajan.

Tien toinen kaista suljettiin liikenteeltä, koska tavararekan perävaunu tukki kaistan. Tavararekan vetoauto suistui ojaan aamukuuden aikaan tiistaina ja perävaunu jäi poikittain tielle.

Raskas liikenne ei päässyt kulkemaan onnettomuuspaikan ohi. Kaista saatiin auki noin kello 13 iltapäivällä. 

Pieksämäellä on sattunut myös muita ulosajoja aamun aikana. Niissä ei ole tapahtunut henkilövahinkoja. Esimerkiksi puoli seitsemän aikaan aamulla henkilöauto suistui ojaan Pohosjoentiellä. Kukaan ei loukkaantunut tilanteessa, ja kuljettaja pääsi jatkamaan matkaansa pelastuslaitoksen autettua auton ylös ojasta.

Ajokeli on Etelä-Savossa huono

Puumalassa Lietvedentiellä useita kymmeniä puita on kallellaan tielle päin lumen painosta Hauhalan ja Sahanlahden välillä. Pelastuslaitos raivaa puiden latvuksia pois tieltä, mutta päivystävä palomestari toivoo autoilijoiden olevan varovaisia kyseisellä tieosuudella. Puita saattaa nimittäin kaatua vielä lisää. 

Arja Reinikainen

Yli kymmenen rekkaa seisoi tiistaina aamupäivällä jonossa Pieksämäellä Ysitiellä. Tieltä osittain ojaan suistuneen rekan perävaunu tukkii Ysitien toisen kaistan, minkä vuoksi raskas liikenne joutuu käyttämään kiertotietä.
Yli kymmenen rekkaa seisoi tiistaina aamupäivällä jonossa Pieksämäellä Ysitiellä. Tieltä osittain ojaan suistuneen rekan perävaunu tukkii Ysitien toisen kaistan, minkä vuoksi raskas liikenne joutuu käyttämään kiertotietä.

Etelä-Savon pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Eero Aho varoittaa, että ajokeli on Etelä-Savossa erittäin huono ja alueiden välillä on suurta vaihtelua.

— Ristiinassa lunta on muutama milli, kun taas Mikkelin keskustasta pohjoiseen päin ajokeli on erittäin haastava. Kertoman mukaan joillakin hurjilla on jo kesärenkaat alla. Kehotamme lämpimästi sellaisia autoilijoita turvautumaan julkiseen liikenteeseen. Liikenteeseen ei ole nyt asiaa kesärenkailla, Aho sanoo.

Etelä-Savossa on voimassa erittäin huonon ajokelin varoitus.

Loskaa kannattaa varoa

Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että Etelä-Savossa on satanut maanantai- ja tiistaiaamun välillä muutamia senttejä lunta, paikkakunnasta riippuen. Maakunnan pohjoisosissa ja Pohjois-Savossa sateet ovat olleet voimakkaampia.

Paitsi lumisade, myös loska aiheuttaa vaaraa autoilijoille. Lämpimähköön maahan satava lumi sulaa nopeasti ja muodostaa loskakerroksen, jossa on liukasta ajaa.

Erityisen liukasta voi olla aamuisin, kun lämpötila on käynyt öisin pakkasen puolella ja teiden pinnat ovat jäätyneet.

Nopeusrajoitukset vaihdetaan ehkä loppuviikosta

Pohjois-Savon ely-keskus tiedotti viime viikolla, että Etelä-Savon nopeusrajoituskylttejä muutettaisiin kesänopeuksiin tällä viikolla maanantain ja keskiviikon välillä.

Lumisade kuitenkin muutti suunnitelmia. Ely-keskuksen liikenneturvallisuusasiantuntija Esko Tolvanen kertoo, että kyltit aiotaan vaihtaa vasta torstaina tai perjantaina, jos sää sallii.

— Emme halua antaa viestiä, että liikenteessä olisi tällä hetkellä odotettavissa kesäolosuhteita, Tolvanen sanoo.

Viimeisten viiden vuoden aikana merkit on vaihdettu keväisin tällä samalla viikolla 15. Merkkien vaihdolle ei kuitenkaan ole määritelty mitään ehdotonta takarajaa.

— Katsomme olosuhteet ja toimimme niiden mukaan. Pyrimme siihen, että tällaisen lumisateen aikana merkkejä ei aleta vaihtaa, Tolvanen sanoo.

Tolvanen muistuttaa, että monena vuonna takatalvi on iskenyt vielä merkkien vaihdon jälkeenkin. Autoilijan tulee aina suhteuttaa ajonopeutensa sään ja muiden olosuhteiden mukaiseksi, vaikka kylttien mukaan saisi ajaa lujempaakin.

Loppuviikosta lämpenee

Loppuviikosta sään ennustetaan paranevan vähitellen.

Ilmatieteen laitoksen mukaan keskiviikkona on luvassa vielä heikkoja lumisateita, mutta lumen määrä jää vähäisemmäksi kuin tiistaina. Torstaina sateet heikkenevät, sää on pilvinen ja lämpötila jää pakkasen puolelle.

Perjantaista eteenpäin sää alkaa lämmetä. Sunnuntaina lämpötila voi nousta ylimmillään 7 asteen tienoille ja aurinko voi paistaa paikoitellen.