Mikkelistä tuli talvisodan kulissi venäläiseen televisio-ohjelmaan — Suosittu tv-journalisti Vladimir Pozner pitää Mainilan laukauksia Venäjän provokaationa

Venäjän ykköskanavan suosittu tv-journalisti Vladimir Pozner esittelee uudessa ohjelmasarjassaan Pohjoismaita. Mikkelissä kuvattiin talvisotaa käsitteleviä osuuksia.

Risto Hämäläinen

Mikkelin osuuksia kuvattiin Mikkelin asemalla Mannerheimin salonkivaunun edessä tiistaina kohtuullisissa pakkaslukemissa. Vladimir Pozner totesi, että talvisodan aikana pakkaset olivat paljon ankarammat.

Venäjän television ykköskanavalle ohjelmia tekevällä Vladimir Poznerilla on tehtävä Mikkelissä. Yhdessä päivässä on taltioitava paljon historiallista päämajakaupunkia.

Mannerheimin salonkivaunulla kuvauksien on määrä alkaa kello neljä. Sitä ennen on käyty Päämajatalossa, Jalkaväkimuseossa ja kaupungin keskustassa.

Kuvauspaikkojen välillä pian 84-vuotias journalisti on ottanut auton penkillä torkut. Autosta noustuaan ja unet silmistä karistettuaan hän silmäilee käsikirjoituksen. Hän kävelee vaunun vieressä tekstiä puhuen, ja kahdella otoksella osuus on hoidettu.

Kuvauksen jälkeen Pozner kertoo Länsi-Savolle, että Mikkelissä kuvataan talvisotaa käsittelevät osuudet.

Talvisodasta ei Venäjällä paljon tiedetä. - Vladimir Pozner

Talvisota ei Poznerin mielestä ole venäläiselle yleisölle mitenkään arkaluontoinen aihe. Neuvostoaikaan se oli kuitenkin aihe, josta ei julkisuudessa juuri puhuttu.

Sen jälkeen talvisotaa on voinut käsitellä.
— Talvisodasta ei Venäjällä paljon tiedetä. Ei tiedetä esimerkiksi sitä, että Venäjän tappiot olivat kuusi kertaa suuremmat kuin Suomen.

Sodan syyt ja siihen johtanut kehitys ovat myös huonosti tunnettuja. Näistäkin asioista tekeillä olevassa ohjelmassa kerrotaan.

Mainilan laukausten ampujasta ei epäilystä

Mainilan laukauksia Pozner pitää selkeästi Neuvostoliiton provokaationa, jolla oikeutettiin sodan aloittaminen.
— Eihän Suomella ollut Mainilassa ampumiseen sopivia tykkejäkään.

Pozner muistuttaa, etteivät useimmat tavalliset venäläiset ole Mainilan laukauksista kuulleetkaan. Hän myöntää Venäjällä olevan ihmisiä, jotka edelleen uskovat siihen, että laukaukset ammuttiin Suomen puolelta.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ei lehdistötilaisuudessa tammikuussa halunnut ottaa kantaa Mainilan laukausten ampujaan. Asiasta Lavrovilta kysyi Ilta-Sanomien toimittaja.

Venäjän mediassa on viime aikoina ollut artikkeleita ja tv-ohjelmia talvisodasta. Niissä on jopa väitetty, että Suomi ampui Mainilan laukaukset ja että Suomi itse provosoi tahallaan talvisodan alkamisen.

Joulupukki, kahvinjuonti ja koulutus

Tekeillä olevaan ohjelmasarjaan kuuluu 12 Pohjoismaita esittelevää 55 minuutin pituista jaksoa. Suomea käsitellään kolmessa jaksossa. Niissä haetaan vastausta kysymykseen, mikä on ominaista Suomelle ja suomalaisille. Huomiota saavat muun muassa suomalainen koulu, joulupukki ja runsas kahvinjuonti.
Mikkelin lisäksi kuvauksia tehdään Porvoossa, Helsingissä, Rovaniemellä ja Turussa. Ohjelmasarja valmistuu vuoden loppuun mennessä.


Vladimir Pozner:

Venäjän tv:n ykköskanavan suositun keskusteluohjelman toimittaja ja yksi Venäjän kuuluisimmista tv-esiintyjistä.

Syntyi Pariisissa 1934, äiti oli ranskalainen ja isä venäläinen.

Perhe muutti Neuvostoliittoon vuonna 1952. Sitä ennen asui Ranskassa, USA:ssa ja Saksassa.

Työskenteli toimittajana Yhdysvaltoihin levitettävissä englanninkielisissä propagandalehdissä ja Neuvostoliiton yleisradioyhtiössä.

On sittemmin katunut toimintaansa propagandistina.

Työskennellyt Venäjällä freelance-toimittajana
vuodesta 1997.