Kolme yksityistä hoivayritystä hamuaa Ruskahovin palvelukeskusta — Mäntyharju on tunnustellut myyntiä hiljaisuudessa: ”Jokaisen järkevän kunnan kannattaa olla selvillä kiinnostuneista tahoista”

Länsi-Savon tietojen mukaan Ruskahovista ovat olleet kiinnostuneita Attendo, Esperi ja Mehiläinen. Kiinteistökaupat tarkoittavat, että palvelutuotantokin siirtyy yksityiselle hoivayritykselle.

Tanja Rihu

Ruskahovi on ainoa Essoten palveluasumisyksikkö Mäntyharjussa, joten 
muutoksen jälkeen paikkakunnalla on tarjolla ikäihmiselle vain 
yksityisiä hoivakoteja ja kotipalvelua.
Ruskahovi on ainoa Essoten palveluasumisyksikkö Mäntyharjussa, joten muutoksen jälkeen paikkakunnalla on tarjolla ikäihmiselle vain yksityisiä hoivakoteja ja kotipalvelua.

Mäntyharjun kunta on virallisen päätöksenteon ulkopuolella valmistellut palvelukeskus Ruskahovin myyntiä yksityiselle hoivayritykselle.
Länsi-Savon tietojen mukaan kunta on ollut yhteydessä kolmeen eri hoivayritykseen, jotka kaikki ovat osoittaneet kiinnostusta Ruskahovia kohtaan.

80-luvun alkuvuosina rakennettu Ruskahovi on kunnan omistama kiinteistö, jossa Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote tuottaa tehostettua palveluasumista ikäihmisille.

Asiakaspaikkoja on yli 50. Lisäksi talossa järjestetään päivätoimintaa kotona asuville vanhuksille.
Kiinteistökaupat tarkoittavat, että palvelutuotantokin siirtyy yksityiselle hoivayritykselle.


Essote on mukana neuvotteluissa

Ruskahovi on ainoa Essoten palveluasumisyksikkö Mäntyharjussa, joten muutoksen jälkeen paikkakunnalla on tarjolla ikäihmiselle vain yksityisiä hoivakoteja ja kotipalvelua.

Useat Länsi-Savon henkilölähteet korostavat, että Hirvensalmen kaltainen riitatilanne halutaan Mäntyharjussa välttää.

Ruskahovin lisäksi Mäntyharjussa on Attendon, Esperin ja Mikkelin Kotikaari ry:n palvelukodit eli Mäntyhovi, Rautuhovi ja Mäntypuisto.

Päättäjät ovat valmistelun aikana vaatineet muutoksen ehdoksi, että Essote jatkaa päivätoimintaa Mäntyharjussa.

Useat Länsi-Savon henkilölähteet korostavat, että Hirvensalmen kaltainen riitatilanne halutaan välttää ja Essoten viranhaltija on osallistunut neuvotteluihin.

Ruskahovin investoinnit ovat jäissä

Ruskahovista ovat olleet Länsi-Savon tietojen mukaan kiinnostuneita Attendo, Esperi ja Mehiläinen.
Palvelukeskuksesta on teetetty kunto-arvio, jonka mukaan arvo liikkuu 1,2 – 1,8 miljoonan euron välissä.

Kiinteistöstä on tarjottu 1,5 miljoonaa euroa, mikä on rakennukseen kuntoon ja ikään nähden hyvä hinta.
Etuna on lisäksi, että Mäntyharjun kunta pääsee eroon vanhasta talosta ja kunnossapitokuluista.

Kiinteistöstä on tarjottu 1,5 miljoonaa euroa, mikä on rakennukseen kuntoon ja ikään nähden hyvä hinta.

Myyntisuunnitelman puolesta puhuu se, että Ruskahoviin kuluvalle vuodelle suunnitellut investoinnit, uima-allasosaston remontti ja virikepihan rakentaminen ovat jäissä.

Teknisen johtajan Tapio Montosen mukaan molemmat ovat edelleen työohjelmassa, mutta aloittaminen liittyy kokonaisratkaisuun tilojen ja tarpeiden selvittämisen osalta.


Uusi hoivakoti Koivutielle?

Lähes 40-vuotias rakennus ei vastaa vanhusten hoivakodeille asetettuja nykypäivän vaatimuksia.
Mikäli kiinteistökaupat toteutuvat, on todennäköistä, että nykyinen Ruskahovin rakennus puretaan kokonaan.

Uusi omistaja rakentaa käyttöönsä kokonaan uuden hoivakodin, joka ei välttämättä sijoitu nykyiseen osoitteeseen.

Hoivakodille vapautuu yksi sopiva tontti lähempää keskustaa siinä vaiheessa, kun uusi paloasema valmistuu ja nykyinen puretaan Koivutieltä.

Tanja Rihu

Päättäjät ovat valmistelun aikana vaatineet muutoksen ehdoksi, että Essote jatkaa päivätoimintaa Mäntyharjussa. Nykyisin päivätoiminta on keskitetty Ruskahoviin.
Päättäjät ovat valmistelun aikana vaatineet muutoksen ehdoksi, että Essote jatkaa päivätoimintaa Mäntyharjussa. Nykyisin päivätoiminta on keskitetty Ruskahoviin.

Kunnanjohtaja: "Ihmisiä on tavattu"

Mäntyharjun kunnanjohtaja Jukka Ollikainen sanoo, että Ruskahovin tulevaisuuteen liittyen ”ei ole mitään tiedotettavaa”.

Ollikainen myöntää, että sosiaali- ja terveysalan ihmisiä on tavattu, mutta ei halua nimetä tahoja tai henkilöitä.

— Se on normaalia toimintaa, että tavataan ihmisiä. Jokaisen järkevän kunnan kannattaa nykytilanteessa kuulla erilaisia näkemyksiä ja olla selvillä kiinnostuneista tahoista, Ollikainen kommentoi.

Myös kunnanhallituksen puheenjohtaja Leena Pekkanen (kesk.) on sitä mieltä, ettei ole mitään kerrottavaa.
— En kommentoi asiaa lainkaan.

Länsi-Savon tietojen mukaan Ruskahoviin liittyvissä keskusteluissa on Essotesta ollut mukana ainakin vanhus- ja vammaispalveluiden johtaja Niina Kaukonen, joka tällä hetkellä toimii ministeriön palkkalistoilla sote-koordinaattorina.

— Mäntyharju antaa lausunnot tässä vaiheessa, Kaukonen viestittää.

Muokattu 30.8. klo 10.06: täsmennetty Niina Kaukosen titteliä ja sitä, missä roolissa hän on neuvotteluihin osallistunut.