Pertunmaa rakentaa entisaikojen maalaiskylää - ”Ettei kukaan jää yksin kotiin”

Pertunmaan tukikotialueesta muokataan palvelukylää, jossa asukkaille on tarjolla kotihoitoa ja kavereita.

Tanja Rihu

Pertunmaan johtava hoitaja Maija Loponen vetää työryhmää, joka suunnittelee tukikotialueesta palvelukylää.
Pertunmaan johtava hoitaja Maija Loponen vetää työryhmää, joka suunnittelee tukikotialueesta palvelukylää.

Monelle ikäihmiselle kotona asuminen on suurin toive. Pertunmaalla on huomattu, etteivät pelkät esteettömät asunnot ole oikea ratkaisu, sillä moni jää yksin omaan kotiinsa.
Tilanteeseen puututaan rakentamalla Tukikotialueesta kylämäinen ympäristö, jossa asutaan omissa rivitaloasunnoissa, mutta palveluiden keskellä.
- Ideana on tarjota sellaista elämää kuin ennen oli maalaiskylissä. Kotona saa olla yksin, mutta lähellä on seuraa ja tekemistä, jos ei halua olla yksin, havainnollistaa johtava hoitaja Maija Loponen.

Tukikotialue Pertunmaan keskustassa on jo valmiiksi kuin pieni kylä. Tiiviillä alueella asuu kymmenessä rivitalossa 50-70 ihmistä, joista moni on kotihoidon tai tukipalveluiden, kuten turvapuhelimen, asiakas.
Palvelukylä-idean tavoitteena on keskittää yhä enemmän palveluita tukikotialueelle houkuttelevaksi kokonaisuudeksi. Alue ei ole tarkoitettu vaan ikäihmisille vaan kaikille paljon palveluita tarvitseville.

Kahden rivitalon uusimisen lisäksi alueen keskelle on suunniteltu täysin uusia tiloja päivätoiminnalle. Kerhohuone jää kolmannen sektorin käyttöön, ja myös yrittäjille varataan omat tilat.
Rakentaminen alkaa mahdollisimman pian. Maija Loposen mukaan idea palvelukylästä oli valmiina pitkään, mutta kunnan saamat perintörahat polkaisivat suunnitelmat liikkeelle.
- Perintö on hyvä pesämuna, mutta muutakin rahoitusta haetaan.