Pieksämäen Partaharjusta kasvaa yhä suurempi puutarha — Investoinnin arvo kuusi miljoonaa euroa

Jatkossa neljännes Suomessa käytetyistä metsäpuuntaimista kasvatetaan Pieksämäellä.

Jaakko Avikainen

Partaharjun taimitarhassa kasvatetaan kuusen, männyn, koivun ja lehtikuusen taimia.
Partaharjun taimitarhassa kasvatetaan kuusen, männyn, koivun ja lehtikuusen taimia.

Pieksämäkeläinen Partaharjun Puutarha Oy laajentaa toimintaansa. Parhaillaan on rakenteilla puolentoista hehtaarin suuruinen kasvihuone, uusi pakkas- ja kylmävarasto ja yli viiden hehtaarin suuruinen ulkokasvatuskenttä.


Kylmätilat on tarkoitus saada käyttökuntoon vielä tämän syksyn aikana ja kasvihuone ensi keväänä maalis—huhtikuussa. Ulkokasvatuskenttien rakentamista jatketaan ensi kesänä.


Noin kuuden miljoonan euron investoinnin tavoitteena on nostaa metsäpuuntaimien tuotantomäärä vuonna 2019 yli 30 miljoonaan ja kokonaiskapasiteetti 45 miljoonaan taimeen.

150 miljoonaa puuta


Suomessa istutetaan vuosittain noin 150 miljoonaa puuta. Jatkossa noin neljännes kotimaassa käytetyistä metsäpuuntaimista kasvatetaan Pieksämäellä.

Partaharjun taimitarhassa kasvatetaan kuusen, männyn, koivun ja lehtikuusen taimia sekä sipulikukkia pääsääntöisesti kotimaan markkinoille. Vientiä on rajoittanut kapasiteetin puute.


— Nykyisin käytössämme on neljän hehtaarin suuruinen kasvihuone, 8 000 neliön suuruiset kylmätilat ja viiden hehtaarin suuruinen ulkokenttä, mutta ne ovat paisuneet ylitäysiksi. Olemme joutuneet tekemään väliaikaisratkaisuja pystyäksemme vastaamaan kysyntään, kertoo toimitusjohtaja Hanna
Suhonen.

Kysyntä kasvussa


Laajennuksen jälkeen kasvihuonetilaa on 5,5 hehtaaria. Kylmiö- ja muita tiloja on yhteensä 1,3 hehtaaria. Ulkokasvatusalueen koko kaksinkertaistuu.
Laajennuksen ansiosta ulkomaanviennin osuutta on mahdollista lisätä merkittävästi. Metsäpuuntaimien päävientimaa on Ruotsi. Kukkia viedään eniten Venäjälle, mutta vientiä on myös esimerkiksi Ruotsiin, Saksaan ja Tanskaan.

Metsäpuuntaimien kysyntä Suomessa on viime aikoina lisääntynyt. Kysynnän lisääntyminen johtuu Suhosen näkemyksen mukaan alan rakenteellisista muutoksista.


— Monet pienet puutarhat ovat joutuneet lopettamaan, koska toiminnalle ei ole löytynyt jatkajaa.

Merkittävä työllistäjä


Partaharjun Puutarha on Pieksämäellä merkittävä työllistäjä. Lokakuun alusta pääsiäiseen tarhalla on yli 200 työntekijää.


Toiminnan kannalta hiljaisinta aikaa on kesä, jolloin töissä on noin 50 työntekijää.
Yrityksen uusin tuotantosuunta on neljä vuotta sitten rakennettu puuterminaali, jossa tuotetaan sahatavaraa, lämpöhaketta ja polttopuita.


Yrityksen kokonaisliikevaihto on 18,4 miljoonaa euroa.
— Tavoitteena on nostaa liikevaihto parin vuoden sisällä 20—25 miljoonaan euroon, kertoo yrittäjä ja hallituksen puheenjohtaja Erkki Savolainen.

Arja Reinikainen

Arja Reinikainen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.