Annilan asuntomessualue kasvaa rivitalopaketilla

Mikkeli hakee väljälle rivitalokorttelille markkinahintaa kilpailuttamalla. Yllättäen eteen tulleelle kohteelle piti katukin hoitaa poikkeusluvalla.

Mari Koukkula

Annilan asuntomessualueen vieressä rakennetaan palvelutaloa. Rivitalokortteli sijaitsee palvelutalotyömaan ja 62-kantatien välisessä maastossa. Yhteys palvelutalolle ja rivitaloalueelle on uuden Väänäsenpolun kautta.
Annilan asuntomessualueen vieressä rakennetaan palvelutaloa. Rivitalokortteli sijaitsee palvelutalotyömaan ja 62-kantatien välisessä maastossa. Yhteys palvelutalolle ja rivitaloalueelle on uuden Väänäsenpolun kautta.

Mikkelin kaupunki hakee kilpailuttamalla rakentajaa mittavalle rivitalokorttelille.
Kortteli sijaitsee aivan uuden asuntomessualueen tuntumassa Annilassa.
Kilpailutettava alue on poikkeuksellisen suuri, noin 13 500 neliötä. Rakennusoikeutta tosin ei ole samassa suhteessa, sillä maasto-olot rajoittavat rakentamista.

Rakentamiseen tarjottava alue sijaitsee 62-kantatien ja Kirkonvarkaudenkadun kulmauksessa asuntomessualueen vieressä.
Kaavamerkintä on asuinpientalojen alue, mutta ajatus rivitalorakentamisesta tuli kaupungille eteen hieman yllättäen.


Lähistölle rakennetaan palvelutaloa ja päiväkotia, ja aluetarkastelussa havaittiin, että samassa paikassa on tilaa asuinrakentamiseen.
Alkuperäisessä asemakaavassa paikalle ei ollut edes katua. Kaupunki haki katurakentamisen poikkeusluvalla.

Messualue kiinnostaa

Kaupungingeodeetti Hannu Peltomaa pitää aluetta erinomaisena rivitalorakentamiseen.
— Itse asiassa saimme kyselyjä siitä, olisiko messualueen yhteydessä mahdollisuuksia rakentamiseen. Tiedusteluja tuli jo ennen kuin julkistimme kilpailutuksen, sanoo Peltomaa.


Kaupunki joko luovuttaa tontteja neuvottelumenettelyllä tai kilpailuttamalla. Nyt päädyttiin kilpailuttamiseen, sillä kaupungissa on viime ajat käyty keskustelua tonttimaan markkinahinnoittelusta.


— Kilpailuttamalla voimme tarkistaa, että luovutettavan alueen hinta on ajan tasalla ja markkinoiden mukainen, tuumii Peltomaa.

Katsotaan nyt, miten lopullinen hinta muotoutuu. - Hannu Peltomaa

— Pohjahinta on kuitenkin asetettu, 130 euroa kerrosneliöltä, ja katsotaan nyt miten lopullinen hinta muotoutuu. Pidätämme oikeuden hyväksyä tai hylätä tarjouksen.

Iso alue, maltillinen rakennusoikeus

Alue on iso, mutta rakennusoikeutta ei ole loppujen lopuksi kuin noin 1 600 kerrosneliötä, mikä tietää sitä, että rakentamisen jälkeen miljöö on varsin väljä.


Tarjottava alue on nyt metsäinen ja maasto kallioinen. Peltomaa laskee, että paikalle voi hyvin sijoittaa esimerkiksi kolme noin 500 neliön kiinteistöä.
Tarjouskilpailu päättyy marraskuun puolivälissä.