Syyrialaiset pakolaiset saapuvat Juvalle marraskuussa

Kunta toivoo avointa suhtautumista uusiin tulijoihin.

Ville Niskanen

Juvan hallintojohtaja Pasi Marjakangas ja Lammen Asuntojen toimitusjohtaja Rauno Mehtonen toivottavat syyrialaiset tervetulleeksi kuntaan.

Juvan kunnan viime vuoden kesäkuussa tekemän päätöksen mukainen H-hetki lähestyy, vaikka tarkkaa päivämäärää ei vielä tiedossa olekaan. Kunnan puolesta kaikki on valmista 30 pakolaisen vastaanottamiseen.

– Aikataulu on hieman viivästynyt. Alkuperäinen ajankohta on ollut loka-marraskuun tienoilla, mutta se siirtyy marraskuun puolelle, hallintojohtaja Pasi Marjakangas kertoo.

Kunta järjestää Syyriaa käsittelevän maainfon koulukeskuksen auditoriossa 16. syyskuuta. Kokouksia on luvassa myös paikallisten järjestöjen ja nuorten kanssa.

Pakolaisen status erottaa Juvalle tulevat syyrialaiset Euroopassa suuren julkisen keskustelun aiheuttanesta turvapaikanhakijoista.

– Kaikki he ovat kuitenkin hädänalaisia ihmisiä, muistuttaa Marjakangas.

Kuntalaisilta Marjakangas toivoo normaalia suhtautumista uusiin naapureihin. Pakolaisille löytyvät kodit Lammen Asunnoista, eli kunnan vuokra-asuntoyhtiöstä. Pakolaiset sijoitetaan useampaan eri taloon.

– Kunta toivoo, että pakolaiset otettaisiin osaksi juvalaista elämää ja yhteisöä. Nyt ei pidä rakentaa muureja, vaan olla avoimia, Marjakangas sanoo.

Tilanne hyödyttää taloudellisia vaikeuksia läpikäynyttä asuntoyhtiötä, sillä tyhjiä asuntoja saadaan nyt täyteen. Juvalla on ollut vaikeaa löytää asukkaita suurempiin vuokrahuoneistoihin.

Valtio maksaa korvausta kiintiöpakolaisten vastaanottajakunnalle neljän vuoden ajan.

Juva ostaa maahanmuuttajien kotoutuspalvelut Mikkelin maahanmuuttotoimistolta. Kun pakolaiset saapuvat Suomeen, on kotoutumispalveluiden ensimmäinen tehtävä saattaa uudet asukkaat arjen alkuun.

– Se tarkoittaa apua aivan tavallisissa asioissa, kuten pankkitilien avaamisessa ja kauppareissuissa, Maahanmuuttosihteeri Pia Koivisto kertoo.

Syyrialaiset ovat Koiviston mukaan sosiaalisia ja perhekeskeisiä ihmisiä, joilla hän ei usko olevan ongelmia kotoutumisessa. Syyrialaisista 90 prosenttia on uskonnoltaan muslimeja. Suurimmat kotoutumisen esteet ovat kieli ja ympäristön mahdollinen suhtautuminen.

Juvalle tulevat syyrialaiset ovat Koiviston arvion mukaan taustaltaan kaupunkilaisia. Näin ollen esimerkiksi sopeutumista kerrostaloelämään ei Koiviston mukaan ole tarpeen epäillä.

Ville Niskanen

Ville Niskanen