Erkki Liikaselta ja Seppo Kääriäiseltä seitsemän kohdan aluepoliittinen avaus – "Muuttoliikkeen pitää voida kulkea molempiin suuntiin"

Kokeneet poliitikot muistuttavat, että maamme väestökehityksen ongelmat kohdistuvat korostuneesti itäiseen Suomeen.

Vesa Vuorela

Erkki Liikanen.
Erkki Liikanen.

Suomen Pankin entinen pääjohtaja Erkki Liikanen ja ministeri Seppo Kääriäinen ovat huolissaan mahdollisuuksista pitää yllä suomalaista hyvinvointivaltiota samalla, kun väestö ikääntyy ja samaan aikaan keskittyy kasvukeskuksiin.

Veteraanipoliitikot ottavat aluepoliittisiin kysymyksiin kantaa lauantain Länsi-Savossa julkaistussa mielipidekirjoituksessa.

– Puolet maan väestöstä asuu vielä 20 vuoden kuluttuakin supistuvan väestön maakunnissa. Jos siihen liittyvät kasvavat erot palveluiden saatavuudessa ja hinnassa, kiinteistöjen arvojen jyrkkä lasku muuttotappioalueilla ja asumiskustannusten jatkuva nousu kasvavissa keskuksissa, hyvinvointimallin tulevaisuus on uhanalainen, kaksikko kirjoittaa.

Liikanen ja Kääriäinen ovat koonneet seitsemän kohdan listan asioista, joiden varaan tämän aikakauden aluepolitiikka pitäisi rakentaa.

Kaksikko listaa muun muassa tuotannon ja työllisyyden rakennemuutoksen ohjailemisen niin, että se kunnioittaa ihmisten asuinpaikkamieltymyksiä.

Listalla on myös joustavan työn perässä siirtymisen mahdollistaminen myös kasvukeskusten ulkopuolelle, peruspalveluista huolehtimisen sekä erityisesti huolehdittavana asiana koulutuksen turvaamisen laajan ammattikoulu-, lukio- ja korkeakouluverkoston avulla.

Kirjoitus on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa tästä.