Mikkeliläinen rakennusalan yritys tuomittiin työturvallisuusrikoksesta — Mies putosi kolmen metrin korkeudesta ja loukkaantui vakavasti

Onnettomuus tapahtui Mikkelin Rantakylässä vuonna 2015. Yrityksen omistajajohtaja tuomittiin päiväsakkoihin.

Sari Tauru

Sähköasentaja loukkaantui mikkeliläisellä rakennustyömaalla vuonna 2015. Kuvituskuva.
Sähköasentaja loukkaantui mikkeliläisellä rakennustyömaalla vuonna 2015. Kuvituskuva.

Etelä-Savon käräjäoikeus on tuominnut Mikkelin nostajat ja sen omistajajohtajan työturvallisuusrikoksesta. Käräjäoikeuden mukaan johtaja oli laiminlyönyt turvallisen nousutien järjestämisen yhtiön rakennustyömaalla olleelle työskentelypaikalle.

Mikkelin Rantakylässä oli kesällä 2015 rakenteilla hallirakennus, jonka rakennuttajana ja päätoteuttajana yritys toimi. Työmaalla sattui tapaturma, kun työmaalla aliurakoitsijana toimineen sähköfirman asentaja oli käyttänyt työskentelytasanteelle kulkemiseen irrallisia nojatikkaita.

Nojatikkaat olivat kaatuneet ja sähköasentaja oli pudonnut hallin betonilattialle noin kolmen metrin korkeudesta ja loukkaantunut vakavasti. Hän sai luunmurtumia päähän, kylkeen ja lonkan alueelle.

Nojatikkaita ei saa lain mukaan käyttää

Käräjäoikeuden tuomion mukaan työntekijät olivat käyttäneet työskentelypaikalle nousemiseen nojatikkaita ja henkilönostinta, koska sinne ei ollut muuta nousutietä. Lain mukaan kulkutienä ei saa käyttää irrallisia nojatikkaita eikä henkilönostimia, koska nostimien nostokorista pois nouseminen aiheuttaa putoamisvaaran.

Nojatikkaat ovat vaaralliset ja niiden käyttö on aiheuttanut paljon vakavia tapaturmia. — Sampo Pelkonen

Työmaalla käytettiin nojatikkaita työskentelypaikalle nousemiseen vielä onnettomuuden jälkeenkin.

Syyttäjän mukaan omistajajohtaja ei valvonut riittävissä määrin työympäristöä ja työolosuhteita. Hän oli syyttäjän mukaan vastuussa myös käyttämiensä aliurakoitsijoiden työturvallisuudesta.

Tuomiona päiväsakkoja

Tuomittu kiisti syytteet. Hänen mukaansa Mikkelin nostajat oli huolehtinut pääurakoitsijalle asetetuista tehtävistä, mutta päivittäisen työturvallisuuden valvonta työmaalla ei kuulunut hänen vastuulleen.

Omistajajohtaja tuomittiin työturvallisuusrikoksesta yhteensä 25 päiväsakkoihin, joka hänen tuloillaan tarkoittaa 9 820 euroa. Lisäksi oikeus katsoi, että hän oli laiminlyönyt rakennustyön ennakkoilmoituksen tekemisen työsuojeluviranomaiselle.

Syyttäjä vaati myös 15 000 euron yhteisösakkoa Mikkelin nostajille, mutta käräjäoikeus katsoi sen olevan kohtuutonta, koska yrityksen omistajajohtaja omistaa sen koko osakekannan ja sai joka tapauksessa sakkotuomion.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

"Nojatikkaat ovat vaaralliset"

Aluehallintoviraston ylitarkastaja Sampo Pelkonen muistuttaa, että työturvallisuusmääräyksissä on säädetty, että nojatikkaita ei saa käyttää työalustana missään töissä.

Nojatikkaita saa käyttää vain kertaluonteiseen nousemiseen ja tällöinkin niiden on oltava kestävällä ja painumattomalla alustalla ja ne on kiinnitettävä niin, että ne eivät kaadu eivätkä luista.

— Nojatikkaat ovat vaaralliset ja niiden käyttö on aiheuttanut paljon vakavia tapaturmia, Pelkonen sanoo.