Mäntyharjun tyhjentyneen päihdehuoltolan kiinteistöt voivat mennä pilkkahintaan — 7 000 neliön rakennuksista 14 hehtaarilla tarjottu 50 000 euroa

Julkinen myynti jatkuu vielä tammikuun ajan.

Tanja Rihu

Tuustaipaleen kuntoutumiskeskuksen entisissä tiloissa pystyisi järjestämään ruokailun isolle porukalle. Kuva on viime vuodelta. Kalustot on jo myyty.
Tuustaipaleen kuntoutumiskeskuksen entisissä tiloissa pystyisi järjestämään ruokailun isolle porukalle. Kuva on viime vuodelta. Kalustot on jo myyty.

Mäntyharjun Tuustaipaleen entisen päihdehuoltolaitoksen kiinteistöistä on toistaiseksi tehty vasta yksi tarjous. Se alittaa kuntayhtymän asettaman minimihinnan.

Itä-Suomen päihdehuollon kuntayhtymä myy omasta käytöstään poistuneet kiinteistöt, jotka käsittävät noin 14 hehtaarin alueen ja rakennuksia yli 7 000 neliötä.
Kuntayhtymä on asettanut myynnille 100 000 euron vähimmäishinnan.

Kuntayhtymän johtaja Janne Tapola sanoo, että kiinteistöstä on saatu yksi tarjous, eikä se ole riittävä. Alueesta ja rakennuksista on tarjottu 50 000 euroa yhtiön lukuun.

Metsät kuntayhtymä myi syksyllä 2,1 miljoonalla eurolla.

Kiinteistöjen vähimmäishinnan kuntayhtymä määritteli maapohjan arvon perusteella.

— Kiinnostuneita kävijöitä on ollut enemmän, mutta muut ostajaehdokkaat ovat vetäytyneet ehkä pelästyen paikan laajuutta. Kokonaan sitä ei tietenkään tarvitsisi ottaa käyttöön, sanoo Tapola mutta myöntää, että kiinteistöjen hoitokustannukset ovat suuret.

Usean toimijan mallia ei ole ainakaan vielä löytynyt.

Valtakunnalliset sosiaali- ja terveysalan uudistuksen ratkaisut ovat vielä kehittymisvaiheessa, ja siksi Tapola otaksuu, että todennäköisemmin jatkokäyttö liittyy matkailuun kuin sote-alaan.

Jo aiemmin kiinteistöjä myytiin verkkohuutokaupassa kolmen kuukauden ajan, mutta silloin tarjouksia ei tullut yhtään.

Julkista myyntiä jatkettiin. Tarjouksia kuntayhtymä odottaa tammikuun loppuun. Helmikuussa kuntayhtymän hallitus päättää, miten asiassa edetään.

Myyjä pidättää oikeuden hylätä tai hyväksyä tehdyt tarjoukset. Mahdollista on, että kuntayhtymä tekee kaupat alihintaan tai että kiinteistöjä ei vielä myydä.

Rakennuskanta käsittää muun muassa kolme rivitaloa, yhden kerrostalon, hallinto- ja toimistotiloja, erilaisia työtiloja ja rantasaunan.