Puumalassa säästetään kirkon lämmityskuluissa — osa jumalanpalveluksista pidetään talvella seurakuntakodissa

Tammi-, helmi- ja maaliskuussa sanajumalanpalvelus pidetään kerran kuussa kirkon sijasta seurakuntakodissa.

Juha Könönen

Puumalan kirkkoa pidetään kylmimmän talven aikana välillä pienellä lämmöllä.

Puumalan seurakunta säästää talven aikana kirkon lämmityskuluissa. Tammi-, helmi- ja maaliskuussa sanajumalanpalvelus pidetään kerran kuussa kirkon sijasta seurakuntakodissa. Kirkkoneuvosto päätti asiasta keskiviikkona.
— Kirkon ja seurakuntakodin lämmitys maksaa vuosittain melkein 50 000 euroa. Se on iso raha, sanoo kirkkoherra Helena Castrén.
Seurakunnassa on nykyisin käytäntönä, että yhtenä lauantaina kuussa ei pidetä hautajaisia tai muita toimituksia. Silloin suntiolla, toisella papilla, kanttorilla ja siivooja-vahtimestarilla on yhteinen vapaa viikonloppu. Samaan viikonloppuun ajoittuu kirkon sijasta seurakuntakodissa pidettävä sanajumalanpalvelus.
— Silloin pystymme pitämään useamman päivän ajan kirkon lämpötilan mahdollisimman alhaalla.
Kirkkoherra näkee uudessa käytännössä hyviä puolia, sillä seurakuntakodissa jumalanpalveluksen voi halutessaan toteuttaa hieman eri lailla kuin kirkossa.

Puumalan seurakunnassa on tällä hetkellä koko Mikkelin hiippakunnan pienin henkilöstö.
Henkilöstöresurssi on kutistunut lähes neljänneksen kesäkuun alusta lähtien, jolloin alkoivat työntekijöiden osa-aikaistukset. Kaikkiaan viisi tehtävää on osa-aikaistettu.
Seurakunnan henkilöstökulut olivat pahimmillaan 120 prosenttia verotuloista, mutta nyt 70—80 prosenttia.
—Tämän vuoden tulos näyttää todella paljon paremmalta kuin viime vuonna tähän aikaan, Castrén kertoo.
— Mutta täytyy totuuden nimissä sanoa, että kyllä tämä on työyhteisössä raskas asia, että sopeudutaan tähän tilanteeseen.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.