Pienten järvien ja pohjavesien vedenpinnat ovat laskeneet radikaalisti — Pyhäveden pinta on peräti vajaat 20 senttimetriä keskimääräistä alempana, Puulan seitsemän

Helteisen kuiva kesä on laskenut pienten järvien vedenpintoja Etelä-Savossa. Lisäksi vedet ovat ely-keskuksen mukaan erittäin lämpiä: perjantaina Kyyveden pintaveden lämpötila oli peräti +24,6 astetta.

Johanna Vehkaluoto, Johanna Vehkaluoto

Kuvituskuva. Vuoksen ja Kymijoen vesistöalueilla sademäärä on ollut erityisesti 
touko- ja heinäkuussa hyvin vähäinen. Maaperä on erittäin kuivaa.
Kuvituskuva. Vuoksen ja Kymijoen vesistöalueilla sademäärä on ollut erityisesti touko- ja heinäkuussa hyvin vähäinen. Maaperä on erittäin kuivaa.

Kuiva kesä laskenut järvien vedenpintoja Etelä-Savossa, tiedottaa ely-keskus. Monien Etelä-Savon luonnontilaisten järvien vedenkorkeudet ovat laskeneet ajankohdan keskitasolle tai sen alapuolelle.

Mäntyharjun reitin latvajärvet, kuten Synsiä ja Iso-Naakkima, ovat laskeneet kuivan kesän vuoksi ajankohtaan nähden tavanomaista alemmaksi. Kyyveden vedenpinta on tällä hetkellä neljä senttimetriä tavanomaista alempana. Laskun ennakoidaan edelleen jatkuvan.

Pyhäveden pinta on peräti vajaat 20 senttimetriä keskimääräistä alempana. Puulan vedenkorkeus taas on seitsemän senttimetriä keskiarvon alapuolella ja laskusuunnassa.

Vuoksen ja Kymijoen vesistöalueilla sademäärä on ollut erityisesti touko- ja heinäkuussa hyvin vähäinen. Maaperä on erittäin kuivaa. Kuivuuden vaikutukset näkyvät nopeimmin valuma-alueeltaan pienissä järvissä. Vedenpintojen laskun ennustetaan jatkuvan myös elokuussa.

Saimaan vedenpinta puolestaan on noin 30 senttimetriä keskitasoa ylempänä. Vedenpinta on kuitenkin ollut heinäkuussa hitaassa laskussa. Sen ennustetaan laskevan 20—40 senttimetriä elokuun loppuun mennessä.

Pienissä muodostumissa pohjaveden pinta on laskenut selvästi

Pohjaveden pinnat ovat kesälle tyypilliseen tapaan laskusuunnassa. Suurissa pohjavesimuodostumissa kuivuusjakso ei ole kuitenkaan vielä vaikuttanut merkittävästi.

Sen sijaan pienissä muodostumissa pohjaveden pinta on laskenut selvästi alle ajankohdan keskiarvon.

Pohjaveden pinnat ovat vielä korkeammalla kuin edellisenä merkittävänä kuivuusjaksona vuosina 2002—2003. Tuolloin pohjaveden pinnanlasku vaikutti jo yhdyskunnan vedenhankintaan.

Kyyveden pintaveden lämpötila perjantaina +24,6 astetta

Etelä-Savossa järvivedet ovat erittäin lämpimiä, toteaa ely-keskus. Mikkelin Haukivuorella Kyyvedellä pintaveden lämpötila oli 23,9 astetta keskiviikkoaamuna (25. 7.). Pintaveden lämpötila oli neljä astetta tavanomaista lämpimämpää.

Perjantaina (27.7.) Kyyveden pintaveden lämpötila oli +24,6 astetta.

Ely-keskuksen ennusteiden mukaan helteiden jatkuessa myös vedet pysyvät keskiarvoa lämpimämpinä vähintään elokuun alkupuolelle saakka.
Yleensä veden lämpötilat kääntyvät laskuun elokuun alussa.