Puumala fiksaa satamaa ja urheilukenttää sekä maksaa lainoja pois

Kunnalla ei ole ensi vuonna tarvetta kerätä taloudellisia puskureita.

Vesa Vuorela

Puumalan virran tuntumaan rakennetaan laituripaikkoja. 
Puumalan virran tuntumaan rakennetaan laituripaikkoja. 

Puumalan kunnan taloudellinen tilanne on hyvä, ja sen voi tiivistää esimerkiksi lukuun 150.

Kunnan ensi vuoden talousarvion mukaan lainakanta pienenee edelleen 300 000 euroon. Se tarkoittaa noin 150 euron velkamäärää kuntalaista kohti.

Puumala on myös päättänyt laskea tuloveroprosenttiaan puolikkaalla prosenttiyksiköllä 19,5 prosenttiin. Keskituloisen palkansaajan tuloverotus kevenee noin 150 eurolla.

— Tase on vahva, ja kassassa on rahaa. Ei ole tarvetta kerätä puskureilla lisää rahaa, sanoo kunnanjohtaja Matias Hilden.

Silti myös Puumala varautuu, muun muassa sosiaali- ja terveysmenojen kasvuun. Nettomenojen kasvuksi on kirjattu 700 000 euroa, ja lisäys perustuu oletukseen Essoten maksuosuuden kasvusta.

Verotuloja kunta arvioi saavansa neljännesmiljoonan tämän vuoden talousarvioon kirjattua enemmän ja yhteensä noin 9 miljoonaa euroa. Valtionosuuksien ennakoidaan kasvavan selvästi ja olevan noin 8,4 miljoonaa.

Kunnan vuosikatteen arvioidaan olevan noin 625 000 euroa, ja tilikauden tulos jää poistojen jälkeen 17 000 euroa positiiviseksi.

Kunnanhallitus on käsitellyt ensi vuoden talousarvion, ja ensi maanantaina se tulee valtuuston hyväksyttäväksi.

Investointeja 1,5 miljoonalla

Palvelurakenteessa ei tapahdu muutoksia, eikä kunnalla ole esimerkiksi suuria rakennusinvestointeja tekeillä. Hilden kuvailee, että investointibudjetissa on kuitenkin pieniä puroja useaan kohteeseen.

Lintusalontien kunnostuksen ohella kunta parantaa katuja Kotiniemessä 100 000 eurolla. Myös urheilukentän perusparannus 300 000 eurolla kuuluu ohjelmaan.

Satama-alueelle on budjetoitu noin 100 000 euron investoinnit.

— Laiturikapasiteettia laajennetaan. Vierasvenepaikkoja on melko hyvin, mutta kotisatamapaikoista on pulaa.

Sähköautoille kunta rakennuttaa pikalatausaseman ylätorille.