Nina Rasolalla edessä jännittävä vaali – Mikkeliläinen kilpailee kahden muun kanssa yrittäjäjärjestön puheenjohtajuudesta

Suomen Yrittäjät valitsee uuden puheenjohtajan ensi lauantaina.

Taru Hokkanen

Nina Rasola on toiminut 20 vuotta ympäristönhuolto- ja puhtausalan yrittäjänä ja lähes yhtä kauan yrittäjäjärjestössä.
Nina Rasola on toiminut 20 vuotta ympäristönhuolto- ja puhtausalan yrittäjänä ja lähes yhtä kauan yrittäjäjärjestössä.

Mikkeliläisen Nina Rasolan kamppailu Suomen Yrittäjien puheenjohtajan paikasta ratkeaa ensi lauantaina, kun liittokokousedustajat valitsevat Jyväskylässä yrittäjien edunvalvonnalle uuden luottamusjohtajan.

Tai kamppailu ja kamppailu. Rasola itse sanoo, että kampanjointi on ollut siistiä, ja korona-aika on muodostanut omat rajoitteensa.

– Normaalisti kutsuja ja kiertämistä olisi ollut varmasti enemmän. On tässä silti tullut ajetttua 4 000 kilometriä vaalipaneeleissa ja keskustelutilaisuuksissa, sanoo Etelä-Savon Yrittäjiä edustava Rasola.

Tehtävään pyrkivät myös Antti Rantalainen Uudenmaan Yrittäjistä ja Petri Salminen Keski-Suomen Yrittäjistä.

Tuki kannusti lähtemään

Rasola ei lähde kovin tarkasti ennakoimaan vaalin asetelmia, mahdollisuuksiaan tai ehdokkaiden välisiä eroja.

– Muualtakin on tullut sitä viestiä, että käy miten tahansa, niin järjestö on hyvissä käsissä.

– Olen tietenkin tosissani pyrkimässä. Ehkä jos koronarajoitteita ei olisi ollut, olisin voinut päästä paremmin kertomaan persoonastani, yrittäjäkokemuksista ja tavoitteista, mutta olen kuitenkin toiminut neljä vuotta varapuheenjohtajana, ja sitä kautta minut tunnetaan, pohtii Rasola.

Uudelle varapuheenjohtajakaudelle hän ei enää pyri, jos ei tule valituksi ykköspuheenjohtajaksi.

Etelä-Savon Yrittäjiä hän on johtanut kuusi vuotta.

Rasola lähti kisaan ehdokkaista kolmantena. Hän sanoo harkinneensa asiaa juhannukseen asti, muun muassa koronan ja omien yrittäjäkiireiden vuoksi. Tuki omalta alueelta ja muu kannustus sai tekemään päätökseen ehdolle asettumisesta.

Ääniä myös toimialajärjestöillä

Valitaan puheenjohtajaksi kuka tahansa, Rasolan mukaan tällä on edessä todennäköisesti mielenkiintoinen kaksivuotiskausi. Työmarkkinoiden neuvottelutilanne elää. Rasola sanoo, että pienissä yrityksissä usein vallitsevalla paikallisen sopimisen kulttuurilla olisi annettavaa yrityskentälle laajemminkin.

Liittokokouksessa jaetaan 1 899 ääntä. Niitä on maantieteellisten aluejärjestöjen ohella kymmenillä toimialajärjestöillä. Äänimäärät perustuvat jäsenmääriin, ja esimerkiksi Etelä-Savon Yrittäjillä on 44 ääntä.

Valtakunnallinen puheenjohtaja vaihtuu, koska nykyiselle puheenjohtajalle Jyrki Mäkyselle tulee täyteen sääntöjen mukainen enimmäismäärä kolme kaksivuotiskautta.