Mäntyharju joutui luopumaan seudun edullisimmasta veroprosentista — Valtuutetut harmittelivat, ettei alhainen prosentti ole pysäyttänyt väestökatoa

Maanantain kunnanvaltuusto äänesti sekä tuloveroprosentista että mökkien kiinteistöverosta.

Mäntyharju joutui luopumaan seudun edullisimmasta veroprosentista — Valtuutetut harmittelivat, ettei alhainen prosentti ole pysäyttänyt väestökatoa

Mäntyharjun kunta nostaa tuloveroprosenttia puolella prosenttiyksiköllä 20,25:een. Kunnanvaltuustossa korotuspäätös syntyi maanantaina äänestämällä.

Keskustan ryhmä ja kokoomuksesta enemmistö kannattivat puolen prosenttiyksikön korotusta.

Sosialidemokraatit, sitoutumattomat sekä kaksi kolmesta perussuomalaisesta olisivat korottaneet tuloveroa 0,75 prosenttiyksiköllä 20,50:een.

Äänestyksen lukemat olivat 16–11.

"Kestää vielä vertailun"

Yksimielisyys vallitsi siitä, että taloustilanne on tukala. Timo Kuoksa (sd.) muistutti ryhmänsä esittäneen jo kaksi vuotta sitten veron korotusta, jolloin ahdinko olisi Kuoksan mukaan nyt lievempi.

— Investoinnit tehdään velkarahalla, ja korjausvelka kasvaa. Taloutta sopeuttamalla ja korottamalla tuloveroprosentti 20,5:een talouden tasapaino on saavutettavissa vuonna 2023, laski Kuoksa.

Sitoutumattomien Antti Mustonen (sit.) kannatti pärjäämisen kannalta riittävää korotusta.

— Valitettavasti kunta ei ole kyennyt hyödyntämään alhaista veroprosenttia. Korotuksen jälkeenkin veroprosentti kestää silti vertailun, arvioi Mustonen.

— Alhainen verotus ei ole hyödyttänyt meitä, eikä väki ole lisääntynyt, harmitteli myös Tanja Hartonen-Pulkka (ps.)

— Essoten kuluista olemme huolissamme, mutta ihmiset on hoidettava.

Myös muista valtuustoryhmistä korostettiin verotason pysyvän kilpailukykyisenä. Eveliina Mäenpää (kesk.) totesi yleisen talouskehityksen ja sote-menojen kasvun vaikuttaneen merkittävästi kuntatalouteen muuallakin.

Kokoomuksen Seppo Hujanen piti veroprosentin nostoa viimeinen tapana hoitaa kuntataloutta, koska tulovaikutus ei ole tehokkain mahdollinen. Hujasen mielestä talouden notkahtaessakin kunnan pitäisi pyrkiä satsaamaan elinvoimapolitiikkaan.

Kiinteistöverot Mäntyharju säilytti ennallaan. Mikko Lyytikäinen (sd.) esitti muiden kuin vakituisten asuntojen kiinteistöveroon kunnanhallituksen 1,15 prosentin esityksestä poiketen 1,50 prosentin veroa. Mökkiläiset säästyivät korotukselta äänin 18–9