Puumala listasi nettiin viimevuotiset ostolaskut, summa ylittää 13 miljoonaa euroa — Ostolaskujen julkistamisesta on tehty aloitteet myös Pieksämäellä ja Mikkelissä

Ostojen kohdentuminen ja niiden vaikutus paikkakunnalle kiinnostaa niin yrittäjiä kuin muita kuntalaisia, sanoo pieksämäkeläinen Arto Sepponen.

AOP/Ismo Pekkarinen

Puumala maksoi viime vuonna lähes 7800 laskua. Arkistokuva.
Puumala maksoi viime vuonna lähes 7800 laskua. Arkistokuva.

Puumalan kunta on listannut nettiin kaiken kansan näkyville viime vuoden ostolaskutiedot.

Tarkoituksena on toiminnan läpinäkyvyyden ja paikallisdemokratian vahvistaminen.

Puumala lukeutuu harvalukuiseen tietojen julkistajien joukkoon. Yleisimmin menettelyyn ovat päätyneet suuret kaupungit.

Ostolaskuaineisto käsittää kunnan suorittamat maksut yrityksille ja muille yhteisöille. Aineistossa ei ole yksilöity nimellä yksityishenkilöille suoritettuja maksuja ja henkilötietolain perusteella myöskään maksuja toiminimiyrityksille.

Puumalan kunnanjohtaja Matias Hilden sanoo, että kunta on julkisyhteisö, jonka tulot perustuvat verotukseen ja valtionosuuksiin, ja jo siksi toiminnan pitää olla julkisuuslähtöistä. Ajatuksena on myös kustannustietoisuuden lisääminen ja sitä kautta mahdollisten säästöjen hakeminen.

Hildenillä ei ole arviota siitä, miten iso osa ostoeuroista kohdistuu oman kunnan alueelle. Hänen mukaansa se pyritään vielä joskus erittelemään.

Tarkempi syynääminen ottaa aikaa

Puumalan julkistama data käsittää excel-taulukkomuodossa listan ostolaskuista. Niitä pulitettiin 7 779 kappaletta, ja yhteissumma on 13 011 986 euroa.

Lista ei suoraan kerro, miksi jokin summa on maksettu, mutta monessa kohtaa maksaneen hallinnonalan ja laskuttajan nimen perusteella voi päätellä, mitä on ostettu.

Esimerkiksi Atrian, Valion tai polttoainemyyjien tapauksessa hankinnan voi päätellä ainakin suuntaa antavasti.

Laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta tarkoittaa, että kunnan asiakirjat ovat lähtökohtaisesti julkisia. Näin ollen Puumala on valmis esittelemään ostolaskuja myös tarkemmin kuin listauksena netissä. Tätä varten on otettava yhteyttä taloussihteeriin ja varauduttava siihen, että tiedon etsintä vie aikaa, muistuttaa kunta tiedotteessaan.

Pelkästään listaa silmäilemällä ilmenee, että suurimmat laskut kunta maksaa sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavalle Essotelle.

Myös esimerkiksi energiasta, sen siirrosta sekä it-palveluista ja verkkoyhteyksistä maksetaan reippaasti.

Listasta voi päätellä myös, että ravintoloissa piikki on pysynyt kohtuuden rajoissa, eikä kunta ole luottokorttiyhtiölle iso asiakas. Taksilaskuja on paljon, mutta se johtuu muun muassa koulukyydeistä.

Ostolaskut muodostavat ison osan kunnan käyttömenoista.

— Kunnan menoista valtaosa kohdistuu ostoihin toisilta osapuolilta, eli ostot ovat esimerkiksi palkkamenoja suuremmat, sanoo Hilden.

Puumalassa ostolaskutiedot on julkistettu myös vuosina 2015 ja 2016, mutta tuolloin aineisto oli ohjelmistosyistä suppeampi.

Hilden otaksuu Puumalan kunnan olevan ainoa julkinen toimija, joka Etelä-Savossa on julkistanut tietoja.

Kuka tahansa voi Pieksämäellä käydä Kuntalaskennalla

Asia on ollut esillä myös Mikkelissä ja Pieksämäellä valtuustoaloitteiden kautta. Mikkelissä Veli Liikasen (vihr.) kaksi vuotta sitten tekemä aloite ei ole ainakaan toistaiseksi johtanut julkistamiseen.

Pieksämäellä valtuustoaloite ostolaskutietojen julkaisemisesta on tuore. Sen on tehnyt kaupunginhallitusta johtava, yrittäjänä itsekin toimiva Arto Sepponen (kesk.).

Sepponen sanoo, että taustalla on myös yrittäjäjärjestö, joka on valtakunnallisesti pyrkinyt edistämään keskustelua hankintapolitiikassa ja sen avoimuudesta.

Sepposen mukaan ostojen kohdentuminen ja niiden vaikutus paikkakunnalle kiinnostaa niin yrittäjiä kuin muita kuntalaisia.

— Ostolaskutietojen tietojen julkistaminen voi osaltaan lisätä yrittäjien kiinnostusta osallistua kilpailutuksiin. Kunnat ja kaupungit puolestaan voivat säästä ostokuluissa.

Sepponen sanoo, että tekniset valmiudet kaupungin nettisivuilla julkistamiseen ovat olemassa.

— Jo nyt kaupungin taloushallintoa hoitavalla Kuntalaskennalla on valmiudet antaa tiedot laskuista kenelle tahansa kaupunkilaiselle, mutta harva lähtee niitä erikseen kysymään.

Luetuimmat