Suur-Savon osuuspankin tulosnäkymät kohtuulliset koronasta huolimatta – Asunto- ja mökkikauppa kävi viime vuotta vilkkaammin

Suur-Savon osuuspankki arvioi, että kokonaisuutena Etelä-Savossa sekä yritykset että kotitaloudet ovat selvinneet koronakriisin vaikutuksista hyvin. Pankki kuitenkin arvioi, että mahdollinen toinen aalto voi olla taloudellisilta vaikutuksiltaan selvästi ensimmäistä raskaampi.

Vesa Vuorela

Suur-Savon osuuspankki julkisti osavuosituloksensa.
Suur-Savon osuuspankki julkisti osavuosituloksensa.

Suur-Savon osuuspankin ensimmäisen vuosipuoliskon liikevoitto oli viime vuotta heikompi. Liikevoitto heikkeni alkuvuoden aikana odotetusti 10,1 miljoonaan euroon, kun se oli viime vuonna vastaavaan ajankohtaan 14,2 miljoonaa euroa.

Heikentymisen taustalla olivat kulujen nousu ja odotettujen luottotappioiden merkittävä kasvu.

Pankin tuottoihin vaikuttivat talouden hetkellinen pysähtyminen keväällä, koronakriisin myötä kohonneet rahoituskustannukset sekä kevään aikana asiakkaille veloituksetta tehdyt lyhennysvapaat. Tammi-kesäkuun aikana pankki toteutti 3788 henkilöasiakkaiden ja 514 yritysasiakkaiden luottojen lyhennysvapaata.

Keväällä pankin omistamien liikehuoneistojen vuokria lykättiin tai jätettiin perimättä kokonaan sen mukaan, miten voimakkaasti korona vaikutti osuuspankin vuokralaisten liiketoimintaan. Lisäksi esimerkiksi uusia yritysluottoja nostettiin alkuvuoden aikana noin 13 prosenttia vähemmän kuin edellisen vuoden vastaavana aikana.

Suur-Savon osuuspankki arvioi, että kokonaisuutena Etelä-Savossa sekä yritykset että kotitaloudet ovat selvinneet koronakriisin vaikutuksista hyvin. Mahdollinen toinen aalto voi kuitenkin olla taloudellisilta vaikutuksiltaan selvästi ensimmäistä raskaampi.

Pirteää asunto- ja mökkikauppaa

Asunto- ja mökkikauppa kävi Etelä-Savossa edellisvuotta ja koko maata vilkkaammin koronakeväästä huolimatta. Eniten kasvoi vapaa-ajan asuntojen kauppa.

Kerrostaloasuntojen hinnat nousivat Mikkelissä, mutta hinnat laskivat sekä Savonlinnassa että Pieksämäellä. Uusien asuntoluottojen kysyntä oli edellisvuotta hivenen vilkkaampaa.

Koronakriisi kasvatti merkittävästi kaikkien sähköisten pankkipalveluiden kysyntää. Aktiivisten mobiiliasiakkaiden määrä kasvoi peräti 8,7 prosenttia vuoden alusta ja käyttäjiä on nyt kaikkiaan lähes 37 000.

Asiakkaat haluavat turvata talouttaan

Korona heilautti myös pörssejä. Keskuspankkien poikkeuksellisen voimakkaiden elvytystoimien tukemana sijoitusmarkkinat kuitenkin rauhoittuvat melko nopeasti ja kesäkuun loppuun mennessä osakeindeksit olivat kivunneet lähes vuodenvaihteen tasoille.

Kuukausitasolla rahastolunastuksia tehtiin eniten osuuspankissa maaliskuussa koronahuolien ollessaan voimakkaimmillaan. Voimakkaasta markkinaheilunnasta ja poikkeusoloista huolimatta Suur-Savon osuuspankki teki alkuvuoden aikana nettomyyntiä varallisuudenhoidon ratkaisuihin noin yhdeksän miljoonaa euroa.

Myös jatkuvan säästämisen sopimuksia tehtiin reilusti enemmän kuin edellisvuoden alkupuoliskolla.